3 przepisy na smakowite, dietetyczne ciasto!

3 przepisy na smakowite, dietetyczne ciasto!

Przestrzeganie wymogów diety może oznaczać pełną wyrzeczeń codzienność, ale przecież nie musi! Ważne jest wszak, by trzymać się zaleceń dietetyka, nie zaś jeść nudno i monotonnie. Dla osób będących na diecie często problemem nie do przeskoczenia jest eliminacja z jadłospisu cukru i słodkich przekąsek. Dziś pokażemy Wam, że wcale nie musicie rezygnować ze słodkiego co nieco. Przedstawiamy trzy pomysły na smakowite, choć dietetyczne ciasto!

Dietetyczne muffiny z czekoladą

Jeżeli podstawą diety jest konieczność ograniczenia ilości spożywanych kalorii (dieta niskokaloryczna), to mamy tu słodką niespodziankę – czekoladowe muffiny o wartości kalorycznej jedynie 215 kcal sztuka! Do ich wyrobu potrzebować będziemy: 1 łyżkę (7 g) kakao (lub karobu), około 100 g samorosnącej mąki (zrobimy ją poprzez zmieszanie mąki, proszku do pieczenia i soli w proporcji ok. 170 g mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki soli), ponadto ok. 50 g złocistego trzcinowego cukru pudru, 0,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia, 100 ml chudego mleka, 1 jajko i 2 łyżki oleju słonecznikowego. Z tych składników przyrządzimy ciasto na muffinki. Do nadzienia zaś – 2 x 150 g odłuszczonego kremu czekoladowego i 25 g gorzkiej czekolady, startej lub posiekanej.

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160°C . Formy na dietetyczne muffiny smarujemy wewnątrz przy pomocy pędzla olejem i przesiewamy kakao do dużej misy. Następnie dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy, by je połączyć. Zostawiamy w samym środku wolne miejsce. Tymczasem ubijamy też mleko, jajko i olej i wlewamy w pozostawione w misie miejsce. Całość mieszamy, by stworzyć ciasto przypominające w konsystencji ciasto naleśnikowe. Wypełniamy kubeczki i pieczemy około kwadransa. W tym czasie przygotujemy gorącą polewę. Podgrzewamy krem jednocześnie go mieszając tak, by wytworzyć gładką, jednorodną masę. Wyciągamy muffinki z foremek, polewamy kremem i posypujemy tartą czekoladą.

Rolada light z mango i marakują

Jeśli z kolei borykamy się z nadmierną ilością tłuszczu w pożywieniu i jesteśmy na diecie niskotłuszczowej, to możemy delektować się owocową roladą light z nadzieniem z mango i marakui. Takie ciasto zaaprobuje nawet specjalista od dietetyki! Do przygotowania dietetycznego biszkoptu będziemy potrzebować: 3 jajka, 1 łyżkę stołową i dodatkowo 85 g trzcinowego cukru pudru, 85 g przesianej mąki, 1 stołową łyżkę przesianego proszku do pieczenia i łyżkę esencji waniliowej. Do nadzienia z kolei potrzeba będzie: 1 łyżka złocistego cukru pudru, miąższ z 2 dojrzałych owoców marakui, 2 obrane i pokrojone w niewielką kostkę owoce mango, 250 g malin (mogą być mrożone, ale nie zamrożone) oraz 200 g niskotłuszczowego jogurtu w typie greckim (wystarczy ok. 2% tłuszczu).

Przystępujemy do pieczenia! Na wstępie rozgrzewamy piekarnik do 200°C i przygotowujemy blachę na biszkopt. Potrzeba nam rozmiaru 30 x 24 cm, czyli takiej kwadratowej blaszki; natłuszczamy brytfankę i wykładamy papierem do pieczenia, żeby biszkopt nie przywierał. Następnie ubijamy mikserem w dużej misce jaja i cukier przez około 5 minut, aż do jednorodnej konsystencji. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wanilię i zagniatamy w ciasto. Wykładamy je do blachy, równamy grubość i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Tak upieczony biszkopt powinien być złocisty w barwie i sprężysty pod dotykiem palca. Wyjmujemy go na kolejny papier do pieczenia, tym razem jednak oprószony cukrem pudrem. I teraz najważniejszy krok – zwijamy biszkopt razem z papierem tak, by trafił on do wnętrza rolady. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Warto dodać, że taki zwinięty biszkopt możemy zamrozić i trzymać potem w zamrażarce aż miesiąc!

Co jednak z nadzieniem owocowym? Zagniatamy razem cukier, miąższ z marakui, ⅓ mango, maliny i dodajemy jogurt naturalny. Następnie rozwijamy biszkopt, smarujemy wnętrze nadzieniem i zawijamy na powrót. Pozostałe owoce posłużą nam za smaczną dekorację. Dietetyczną roladę możemy wypełnić nadzieniem nawet 2 godziny przed podaniem, trzeba będzie jednak ją trzymać w lodówce.

Dietetyczny sernik na zimno – zupełnie bez pieczenia!

A dla wszystkich nielubiących pieczenia i jednocześnie będących na diecie proponujemy sernik na zimno. Zrobimy go bez użycia jajek i soi; sernik sprawdzi się jako składnik diety wegetariańskiej, zawiera jednak nabiał. Jako, że miało być bez pieczenia, to jako spód wykorzystamy razowe herbatniki. Potrzebujemy ich 200 g, ponadto 110 g prażonych orzeszków pekan, ¼ łyżeczki soli, ⅓ szklanki oleju rzepakowego, ⅔ szklanki cukru pudru (150 g), około 250 g serka śmietankowego light (gładki), 2 opakowania odtłuszczonego jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę skórki z cytryny oraz łyżkę soku i wreszcie borówki do dekoracji.

Przygotowanie dietetycznego sernika jest szybkie i proste! Wrzucamy herbatniki, orzeszki pekan i sól do młynka, w którym zetrzemy składniki na jednorodną masę. Następnie mieszając, stopniowo wprowadzamy olej i łączymy z masą. Gdy się połączy – wykładamy całość do blachy i zabieramy się za właściwą treść sernika: bierzemy serki, jogurt, cukier puder, skórkę cytrynową i sok i łączymy wszystkie składniki w malakserze. Potrwa to około minuty. Gdy mamy już masę – układamy ją na spodzie i wyrównujemy. Całość przykrywamy (na przykład folią aluminiową) i chowamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po wyjęciu dekorujemy, posypując borówkami i podajemy. Można pociąć sernik na małe kawałki, a jedna porcja to około 245 kcal. Co ważne – całość może stać w chłodni około 24 godziny. 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.