8 diet, które musisz wypróbować!

8 diet, które musisz wypróbować!

Wybór diety nie należy do najprostszych. Warto wziąć pod uwagę efekt, jaki chce się uzyskać, preferencje oraz ewentualne nietolerancje pokarmowe. Oto spis najpopularniejszych i najskuteczniejszych diet dla diabetyków, osób cierpiących na choroby wątroby czy chcących schudnąć bez efektu jo-jo. Z czego się dokładnie składają? Z czego lepiej zrezygnować, a co wprowadzić do codziennego menu?

Dieta kopenhaska

Jadłospis diety kopenhaskiej składa się z rozpoczynania dnia od kawy z cukrem i spożywania gotowanego, chudego mięsa. Oprócz tego dozwolone są jajka na twardo oraz warzywa np. sałata czy szpinak. Obejmuje także niewielkie ilości produktów mlecznych i zbożowych oraz owoców. Trwa 13 dni i należy do niskokalorycznych. Należy ją stosować raz na 2 lata.

Dieta Dukana

Opiera się na białkach i składa się z 4 etapów. Pierwszy trwa ok. 10 dni. Polega na spożywaniu w dowolnej ilości jedynie białka. Przez kolejne dni dołącza się do niego warzywa. 3 faza polega na utrwaleniu wagi, a 4 na spożywaniu białka raz w tygodniu. Ponieważ wiąże się z obciążeniem wątroby i nerek, powinna być skonsultowana z lekarzem.

Dieta OXY

Dieta OXY obejmuje 3 fazy odchudzania w 3 tygodnie. Opiera się na spożywaniu białka bez ryzyka uszkodzenia nerek czy wątroby. Każdy etap trwa ok. tygodnia i obejmuje spożywanie posiłków bogatych w antyoksydanty znajdujące się m.in. w żurawinie czy pszennych otrębach. Specjalny shake pozwala za to usunąć zmęczenie.

Dieta cukrzycowa

Diabetykom zalecana jest specjalna dieta cukrzycowa niemal całkowicie pozbawiona węglowodanów. Zamiast cukrów prostych powinni spożywać złożone. Można je znaleźć w chlebie grahamie, ciemnym pieczywie, płatkach owsianych czy brązowym ryżu. Należy przy tym unikać tłuszczu. Najlepszymi metodami obróbki jest wobec tego duszenie, gotowanie, grillowane czy pieczenie w piekarniku. Trzeba także uważać na tzw. indeks glikemiczny. Trzeba przy tym unikać spożywania dojrzałych owoców.

Dieta odchudzająca

Powinna być przede wszystkim zdrowa i nie wpływać negatywnie na metabolizm. Zbyt szybkie i gwałtowne tracenie na wadze może bowiem znacznie zwolnić jego tempo. Wiąże się to też z efektem „jo-jo”. Dlatego też lepiej zrezygnować z codziennego menu składającego się wyłącznie z grejpfrutów czy ziół. Stosowanie tabletek odchudzających i innych środków należy przy tym skonsultować z dietetykiem. Odchudzanie się powinno być przy tym połączone z ćwiczeniami i suplementami. Regularne spożywanie posiłków przy zróżnicowanym jadłospisie oraz unikanie tłustych potraw przy dużej ilości owoców i warzyw to podstawa.

Dieta wątrobowa

Polecana jest osobom cierpiącym na choroby wątroby. Przy tym jej praca jest prawie niezakłócona. Zwykle też dobierana jest indywidualnie w zależności od stopnia jej niewydolności. Powinno się jednak uważać na tłuszcze. Dlatego też lepiej unikać tłustych steków czy mącznych potraw z okrasą np. skwarkami. Zamiast tego trzeba je zastąpić dobrymi zamiennikami np. oliwą z oliwek, olejem lnianym czy orzechami. Spośród zwierzęcych tłuszczy można spożywać morskie ryby.

Dieta bezglutenowa

Współczesna dietetyka wyróżnia także dietę bezglutenową. W jadłospisie wyeliminowane są artykuły bogate w gluten, a więc pieczywo oraz produkty na bazie pszennej mąki. Wyklucza także stosowanie wszystkich rodzajów zbóż znajdujących się np. w makaronach pszennych czy kaszach jęczmiennych. Dedykowana jest osobom, które nie tolerują glutenu, a także chorującym na celiakię (chorobę trzewną). Powinny zatem zrezygnować z piwa i zbożowej kawy, lodów, sosów np. majonezu czy ketchupu oraz składników zawierających sód. Uwaga: Nie może być stosowana jako środek na odchudzanie, ponieważ może prowadzić do anemii czy osteoporozy.

Dieta lekkostrawna

Tego rodzaju sposób odżywiania sprowadza się do artykułów spożywczych, które są łatwe w trawieniu. Lekkostrawne żywienie zaleca się osobom cierpiącym na choroby  żołądka, jelit, zębów, raka przewodu pokarmowego, infekcjach, a także seniorom i po wszelkiego rodzaju operacjach. Wyklucza się za to produkty zawierające błonnik i tłuszcz oraz powodujące wzdęcia. Unika się także ostrych przypraw np. pieprzu, soli czy octu oraz smażonej, peklowanej czy wędzonej żywności.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję