8 diet, które musisz wypróbować!

Spis treści
- Dieta kopenhaska
- Dieta Dukana
- Dieta OXY
- Dieta cukrzycowa
- Dieta odchudzająca
- Dieta wątrobowa
- Dieta bezglutenowa
- Dieta lekkostrawna
Wybór diety nie należy do najprostszych. Warto wziąć pod uwagę efekt, jaki chce się uzyskać, preferencje oraz ewentualne nietolerancje pokarmowe. Oto spis najpopularniejszych i najskuteczniejszych diet dla diabetyków, osób cierpiących na choroby wątroby czy chcących schudnąć bez efektu jo-jo. Z czego się dokładnie składają? Z czego lepiej zrezygnować, a co wprowadzić do codziennego menu?
Dieta kopenhaska
Jadłospis diety kopenhaskiej składa się z rozpoczynania dnia od kawy z cukrem i spożywania gotowanego, chudego mięsa. Oprócz tego dozwolone są jajka na twardo oraz warzywa np. sałata czy szpinak. Obejmuje także niewielkie ilości produktów mlecznych i zbożowych oraz owoców. Trwa 13 dni i należy do niskokalorycznych. Należy ją stosować raz na 2 lata.
Dieta Dukana
Opiera się na białkach i składa się z 4 etapów. Pierwszy trwa ok. 10 dni. Polega na spożywaniu w dowolnej ilości jedynie białka. Przez kolejne dni dołącza się do niego warzywa. 3 faza polega na utrwaleniu wagi, a 4 na spożywaniu białka raz w tygodniu. Ponieważ wiąże się z obciążeniem wątroby i nerek, powinna być skonsultowana z lekarzem.
Przeczytaj również: Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Dieta OXY
Dieta OXY obejmuje 3 fazy odchudzania w 3 tygodnie. Opiera się na spożywaniu białka bez ryzyka uszkodzenia nerek czy wątroby. Każdy etap trwa ok. tygodnia i obejmuje spożywanie posiłków bogatych w antyoksydanty znajdujące się m.in. w żurawinie czy pszennych otrębach. Specjalny shake pozwala za to usunąć zmęczenie.
Przeczytaj również: Komu powierzyć ułożenie planu żywieniowego?
Dieta cukrzycowa
Diabetykom zalecana jest specjalna dieta cukrzycowa niemal całkowicie pozbawiona węglowodanów. Zamiast cukrów prostych powinni spożywać złożone. Można je znaleźć w chlebie grahamie, ciemnym pieczywie, płatkach owsianych czy brązowym ryżu. Należy przy tym unikać tłuszczu. Najlepszymi metodami obróbki jest wobec tego duszenie, gotowanie, grillowane czy pieczenie w piekarniku. Trzeba także uważać na tzw. indeks glikemiczny. Trzeba przy tym unikać spożywania dojrzałych owoców.
Dieta odchudzająca
Powinna być przede wszystkim zdrowa i nie wpływać negatywnie na metabolizm. Zbyt szybkie i gwałtowne tracenie na wadze może bowiem znacznie zwolnić jego tempo. Wiąże się to też z efektem „jo-jo”. Dlatego też lepiej zrezygnować z codziennego menu składającego się wyłącznie z grejpfrutów czy ziół. Stosowanie tabletek odchudzających i innych środków należy przy tym skonsultować z dietetykiem. Odchudzanie się powinno być przy tym połączone z ćwiczeniami i suplementami. Regularne spożywanie posiłków przy zróżnicowanym jadłospisie oraz unikanie tłustych potraw przy dużej ilości owoców i warzyw to podstawa.
Dieta wątrobowa
Polecana jest osobom cierpiącym na choroby wątroby. Przy tym jej praca jest prawie niezakłócona. Zwykle też dobierana jest indywidualnie w zależności od stopnia jej niewydolności. Powinno się jednak uważać na tłuszcze. Dlatego też lepiej unikać tłustych steków czy mącznych potraw z okrasą np. skwarkami. Zamiast tego trzeba je zastąpić dobrymi zamiennikami np. oliwą z oliwek, olejem lnianym czy orzechami. Spośród zwierzęcych tłuszczy można spożywać morskie ryby.
Dieta bezglutenowa
Współczesna dietetyka wyróżnia także dietę bezglutenową. W jadłospisie wyeliminowane są artykuły bogate w gluten, a więc pieczywo oraz produkty na bazie pszennej mąki. Wyklucza także stosowanie wszystkich rodzajów zbóż znajdujących się np. w makaronach pszennych czy kaszach jęczmiennych. Dedykowana jest osobom, które nie tolerują glutenu, a także chorującym na celiakię (chorobę trzewną). Powinny zatem zrezygnować z piwa i zbożowej kawy, lodów, sosów np. majonezu czy ketchupu oraz składników zawierających sód. Uwaga: Nie może być stosowana jako środek na odchudzanie, ponieważ może prowadzić do anemii czy osteoporozy.
Dieta lekkostrawna
Tego rodzaju sposób odżywiania sprowadza się do artykułów spożywczych, które są łatwe w trawieniu. Lekkostrawne żywienie zaleca się osobom cierpiącym na choroby żołądka, jelit, zębów, raka przewodu pokarmowego, infekcjach, a także seniorom i po wszelkiego rodzaju operacjach. Wyklucza się za to produkty zawierające błonnik i tłuszcz oraz powodujące wzdęcia. Unika się także ostrych przypraw np. pieprzu, soli czy octu oraz smażonej, peklowanej czy wędzonej żywności.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana