Aromaty w suplementach diety
Rola zmysłu powonienia w naszym życiu jest niebagatelna. W znacznym stopniu odpowiada on bowiem za odczuwanie przyjemności i wiąże się z funkcjonowaniem ludzkiego umysłu, a dokładnie z pamięcią. Zapachy kształtują wspomnienia i determinują nasze decyzje, w szczególności te dotyczące wyborów żywieniowych. Dlatego tak powszechnie korzysta się dzisiaj z aromatów w produkcji żywności, w tym również suplementów diety. Co warto wiedzieć na ten temat?
Czym są aromaty i jak korzysta się z nich w produkcji suplementów diety?
Aromatami nazywamy dodatki do żywności przywołujące różne wonie, przede wszystkim te, które obecne są w naturze. Najczęściej pozyskuje się je z występujących w przyrodzie produktów, takich jak owoce, warzywa czy przyprawy. Aromaty spożywcze wytwarza się na drodze obróbki, w tym destylowania i fermentowania enzymów pozyskanych z naturalnych źródeł. Tak przygotowany proszek, płyn lub emulsja dodawane są do żywności. Jeśli przeznaczenie aromatu wymaga zamaskowania wyjątkowo intensywnej woni, wówczas wykorzystuje się mocno skoncentrowaną jego postać. Za przykład mogą tu posłużyć aromaty stosowane w suplementach diety oraz w odżywkach. Aby poprawić walory smakowe i zapachowe prozdrowotnych substancji, wykorzystuje się naturalne nuty owocowe, np. aromaty cytrynowe i malinowe, a także zapachy ziół i przypraw, w tym powszechnie wykorzystywane wonie wanilii i mięty czy nawet czekolady.
Jakie aromaty wykorzystuje się do produkcji suplementów diety?
Aromaty spożywcze wykorzystuje się przy produkcji różnego rodzaju suplementów diety, np. o działaniu wzmacniającym organizm, odchudzającym czy wspomagającym przemianę materii, a także odżywek przeznaczonych zarówno dla sportowców, jak i dla amatorów. Dlaczego stosowanie aromatów w przypadku tych produktów jest tak istotne?
Prozdrowotne oddziaływanie suplementów diety możliwe jest dzięki zastosowaniu naturalnych surowców bogatych w składniki odżywcze, takich jak witaminy, sole mineralne czy nienasycone kwasy tłuszczowe i składników wykazujących konkretne działania lecznicze lub wspomagających pracę organizmu. - Tłumaczy specjalista reprezentujący firmę IPRA, która zajmuje się produkcją aromatów spożywczych. - Chociaż wykorzystywane w tym celu substancje są korzystne dla zdrowia, to już ich smak czy aromat mogą pozostawiać wiele do życzenia. Dotyczy to m.in. ekstraktów z ryb oraz produktów białkowych, a także składników pochodzenia roślinnego, np. alg.
Pamiętajmy, że zapach nierozerwalnie wiąże się ze smakiem, dlatego w przypadku wszystkich produktów żywnościowych, w tym również suplementów diety, ważne jest zastosowanie odpowiednich aromatów, które pozytywnie się kojarzą. Przyjemna woń poprawia odbiór danego preparatu i zachęca do jego zażywania.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana