Cechy profesjonalnego dietetyka
W branży fitness ostatnimi czasy zaobserwować można dynamiczny rozwój. Naokoło wciąż pojawiają się nowi trenerzy personalni, a zawód dietetyka bije wszelkie rekordy popularności. Odbycie określonego kursu, zwieńczonego zdobyciem certyfikatu, nie wystarcza jednak, by zostać poważnym specjalistą od spraw żywienia. W jaki sposób znaleźć odpowiednią osobę do układania naszego jadłospisu? Niniejszy artykuł, postara się jak najlepiej odpowiedzieć na to pytanie.
Moda na zdrowy tryb życia wpływa pozytywnie na całe społeczeństwo. Staramy się być bardziej świadomi swego ciała, uprawiać więcej sportu, zbliżyć się, jak tylko się da, do natury. Nie dawno pojęliśmy, że odpowiednia dieta to temat, którym powinni zainteresować się wszyscy, nie tylko osoby borykające się z nadwagą. By zacząć lepiej dbać o to, co jemy, często zwracamy się więc do dietetyka – osoby, która zmotywuje nas do osiągnięcia sukcesu w dziedzinie własnego zdrowia. Przed nami cechy dobrego żywieniowca.
Jest doskonale wykształcony
Jak pisaliśmy na samym początku, nietrudno jest zostać dietetykiem. Istnienie jednak ogromna różnica między kimś, kto uczęszczał jedynie na powierzchowny kurs, a osobą po wymagających studiach. Na uczelnianych zajęciach, materiał częściowo pokrywa się z tym, który obowiązuje na medycynie. Uczniowie zapoznają się chociażby z fizjologią, toksykologią, czy biochemią. Żywienie to wielka odpowiedzialność – zalecane jest więc ciągłe kształcenie oraz praktyka, tym bardziej że generalna i specjalistyczna wiedza o jedzeniu ciągle się rozrasta. Biorąc pod uwagę powyższe, nie bójmy się w samym gabinecie, poprosić współpracującego z nami eksperta o okazanie swoich dyplomów.
Z szacunkiem podchodzi do klienta
Pamiętajmy, że dietetyk, jest osobą, z którą będziemy widywać się dość systematycznie. Dlatego, niezwykle ważne jest, by oprócz obeznania z tematem, mógł się on też pochwalić umiejętnościami interpersonalnymi oraz empatią. Profesjonalista, który służy swoją pomocą, powinien pozostać z nami w kontakcie również poza murami przychodni. Kolejna cecha, nie do przecenienia, to indywidualne podejście – tak naprawdę płacimy właśnie za nie. Każdą dietę należy układać pod konkretnego pacjenta, te ogólne po prostu nie istnieją. Musi być ona, obowiązkowo, dostosowana do naszych możliwości finansowych – odpowiedni żywieniowiec poradzi sobie z opracowaniem planu niezbyt kosztownych posiłków.
Przyjmuje w doskonale wyposażonym gabinecie
Pominiemy tutaj ludzi pracujących online – ich, rzecz jasna, nie dotyczy ten akapit. Dietetyk przyjmujący stacjonarnie, dysponować powinien odpowiednio zaopatrzonym pomieszczeniem. Analizator składu masy ciała to podstawa – znajdziemy go na wyposażeniu każdego szanującego się gabinetu. Wybitnych specjalistów, posiadających odpowiednie kwalifikacje i zaplecze techniczne, możemy poszukać w dużych ośrodkach leczenia. Za przykład takiej placówki, może posłużyć nam znajdujące się w Bielsku-Białej Centrum Medyczne Ultramedic.
Stale aktualizuje naszą dietę
Monotonne dania, kojarzone bardziej z wyrzeczeniami, na pewno, same z siebie, nie zachęcą nas do wytrwania w postanowieniu. W dodatku, jedzenie wciąż i wciąż tych samych produktów, prowadzić może to poważnych niedoborów.
Co zrobić zatem, by dieta szybko się nie nudziła i miała na nasz organizm zbawienny wpływ? Z pomocą przychodzi, stosowana przez najlepszych specjalistów, aktualizacja diety – zróżnicowany i atrakcyjny jadłospis to już połowa sukcesu. Profesjonalny żywieniowiec, powinien wciąż analizować wpływ poszczególnych potraw na nasze zdrowie. Wszystko po to, by po rozpoznaniu różnych błędów, nieprzerwanie wskazywać nam prawidłowy kierunek.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana