Co jeść, by zredukować tkankę tłuszczową?
Osoby decydujące się na zdrowy styl życia poprzez ćwiczenia czy catering dietetyczny, mają przede wszystkim na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej. Pytanie jednak, co należy jeść, żeby osiągnąć oczekiwane efekty? Jeśli chcesz dowiedzieć się, na co zwrócić szczególną uwagę przy diecie redukcyjnej, zachęcamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu.
Produkty zalecane na diecie redukcyjnej
Dieta redukcyjna – niezależnie czy posiłki przygotowywane są samemu, czy przez catering dietetyczny – powinna charakteryzować się przede wszystkim zdrowymi produktami spożywczymi. Zdrowymi, czyli niskoprzetworzonymi, naturalnymi, z dobrą zawartością makroskładników. Rzecz jasna powinny być również niskokaloryczne, aby osiągnąć zamierzony cel. W związku z tym zaleca się m.in.:
produkty pełnoziarniste – pomagają uzyskać uczucie sytości,
warzywa i owoce – są niskokaloryczne, więc zwiększają objętość posiłków,
produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (twarogi, mleko, jogurty itp.),
chude mięso oraz ryby – mają wysoką zawartość białka.
Oprócz standardowych grup pożywienia warto wspomnieć o produktach, które są często polecane na redukcji. Są to m.in. ziemniaki, które mylnie uznawane są za tuczące. W rzeczywistości jednak same w sobie nie są mocno kaloryczne. Mało tego, mają wysoki indeks sytości, co daje poczucie najedzenia się na dłużej – podpowiada jeden z kucharzy cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food, specjalizującego się w zróżnicowanych dietach pudełkowych.
Kluczem jest zmiana nawyków żywieniowych
Chcąc zredukować poziom tkanki tłuszczowej, nie wystarczy jedynie wybierać zdrowsze produkty. Przechodząc na dietę redukcyjną, należy skupić się przede wszystkim na dwóch kwestiach: zapotrzebowaniu kalorycznym i dostarczaniu organizmowi odpowiednich proporcji makroskładników. W pierwszej kolejności trzeba określić dzienny limit kalorii na podstawie wieku, płci, wzrostu i poziomu aktywności fizycznej danej osoby. Ważne, aby doprowadzić do łagodnego deficytu kalorycznego – tylko wtedy organizm zacznie redukować tkankę tłuszczową. Jednocześnie należy pamiętać, aby nie przesadzać. Dostarczanie zbyt małej ilości kalorii może skończyć się efektem jojo oraz poważniejszymi objawami zdrowotnymi.
Wymienione powyżej produkty spożywcze sprzyjają diecie redukcyjnej, ponieważ w dużej mierze są niskokaloryczne i posiadają wysoki indeks sytości. Do tego charakteryzują się dużą ilością białka przy małej zawartości tłuszczu – co pomaga zbudować masę mięśniową i ograniczyć przyswajanie tkanki tłuszczowej. Tutaj jednak również należy mieć świadomość, że nie można całkowicie wyeliminować tłuszczu z diety, ponieważ ma on pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu – pod względem fizycznym i psychicznym.
Bardzo trudno jest zachować odpowiednie proporcje każdego dnia – szczególnie w natłoku codziennych obowiązków. W związku z tym bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z diety pudełkowej. Osoby korzystające z cateringu mogą mieć pewność, że codziennie będą dostarczać organizmowi określoną ilość kalorii i makroskładników, co gwarantuje redukcję tkanki tłuszczowej.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana