Co jeść podczas diety wątrobowej?
Często nasza wątroba nie ma łatwego życia. Bombardujemy ją niezdrową żywnością, alkoholem, lekami. Odpoczynkiem dla naszej wątroby może okazać się skutecznie poprowadzona dieta wątrobowa. Zazwyczaj dietę wątrobową stosuje się podczas różnego rodzaju chorób wątroby, ale nie zapominajmy, że może służyć ona również profilaktyce i pozwolić na wytchnienie naszemu wielofunkcyjnemu gruczołowi.
Na czym polega dieta wątrobowa?
Główną cechą diety wątrobowej jest ograniczenie spożywania tłuszczu i dostarczenie organizmowi składników odżywczych, które będą wspomagać regeneracje komórek wątroby. Natomiast szczegóły dotyczące jadłospisu ustala się indywidualnie, uprzednio dokładnie analizując stan chorego oraz wydolność wątroby. Dieta wątrobowa jest polecana zazwyczaj pacjentom cierpiącym na problemy wątrobowe (np. encefalopatia wątrobowa czy stłuszczenie wątroby), ale także tym, którzy borykają się z chorobami trzustki czy dróg żółciowych. Należy pamiętać, że w przypadku choroby dietę należy rozpocząć tylko wtedy, gdy zaproponuje ją lekarz, jako wspomaganie leczenia.
Dieta wątrobowa będzie wymagała od nas przede wszystkim systematyczności, ponieważ według podstawowych zaleceń podczas diety wątrobowej powinniśmy spożywać ok. 5 posiłków dziennie. To nie wszystko, odstępy pomiędzy spożywaniem pokarmów nie powinny być dłuższe niż 3 godziny. A pierwszy posiłek należy zjeść nie dłużej niż godzinę po przebudzeniu. Jeśli chodzi o płyny, ze swojego menu powinniśmy zupełnie wykluczyć alkohol i przerzucić się na wody mineralne oraz słabe herbatki bez dodatku cukru.
Dieta na wątrobę. Co i jak jeść?
Gdy zdecydowaliśmy się na dietę wątrobową, powinniśmy wykluczyć z listy posiłków dania z ciężkimi sosami, dania smażone i odsmażane. A rozpocząć gotowanie na parze, pieczenie w folii czy duszenie bez tłuszczu. Warto również zadbać o to, żeby jeść posiłki przygotowane tego samego dnia.
Aby nasza dieta była skuteczna, wypada wpisać do swojego jadłospisu produkty bogate w witaminę B2, C oraz E, a także w metioninę i cholinę. Towarzyszami naszych śniadań, obiadów i kolacji powinny stać się takie produkty, jak jarmuż, burak oraz kurkuma.
Jeśli chodzi o podstawowe produkty, podczas diety wątrobowej śmiało można jeść chleb pszenny czy chleb razowy, powinniśmy natomiast unikać świeżego chleba, ciasta francuskiego oraz bułek maślanych. Miłośnicy słodyczy podczas diety wątrobowej będą musieli porzucić swoją miłość do czekolady na rzecz owoców, ale nie wszystkich. Należy unikać owoców niedojrzałych, jak również śliwek, agrestu, orzechów czy migdałów.
Często pytania dotyczą ilości błonnika w diecie wątrobowej. Jest to kwestia dość złożona i każdy powinien przyjmować błonnik w zależności od swojej indywidualnej tolerancji. Jeśli natomiast chodzi o inne podstawowe składniki odżywcze, to prezentują się one mniej więcej tak: białko ok. 70g, tłuszcz ok. 40g, węglowodany zaś ok. 350 g dziennego spożycia.
Dieta wątrobowa – pomysły na przepisy
Podczas diety na wątrobę poleca się m.in. płatki owsiane z mlekiem, które nie będzie miało więcej niż 2% tłuszczu. Można zetrzeć do tego jabłko i posypać cynamonem. Popularna jest również zupa z zielonych szparagów z marchewką i pietruszką oraz surówki z marchwi. Ci, którzy lubią mięso, mogą przyrządzić sobie fileta z kurczaka duszonego w bulionie np. z brzoskwiniami. Za deser może posłużyć kisiel własnej roboty, np. z pomarańczy. Dla tych, którzy lubią kuchnię tradycyjną, dobrą wiadomością będzie możliwość przyrządzenia chudej zupy pomidorowej z makaronem.
Na koniec warto przypomnieć, że przed podjęciem diety podczas choroby należy skonsultować się wcześniej z lekarzem. Tak, aby nasz jadłospis sprzyjał naszemu zdrowiu. Życzymy wszystkiego najzdrowszego!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana