Artykuł sponsorowany

Co jest potrzebne do modnego i zdrowego gotowania metodą sous vide?

Co jest potrzebne do modnego i zdrowego gotowania metodą sous vide?

Odpowiadając na tytułowe pytanie można stwierdzić nieco przewrotnie, że do gotowania sous-vide niezbędny jest dobry smak, pragnienie zdrowego odżywiania się oraz duża wiedza i doświadczenie. W praktyce największe znaczenie ma profesjonalny sprzęt i doskonałej jakości produkty spożywcze. Gotowanie  sous-vide, to bardzo ekskluzywna i wymagająca technika obróbki termicznej potraw, którą stosują regularnie tylko wybrane lokale gastronomiczne i pasjonaci kuchni molekularnej. 

W związku z tym, że gotowanie sous-vide stało się niezwykle modne, internetowe poradniki kulinarne zachęcają do prób przeprowadzanych w warunkach domowych, przy użyciu podstawowych sprzętów kuchennych. Jakkolwiek takie eksperymenty nie są z góry skazane na niepowodzenie, to trudno mówić o komforcie gotowania i precyzyjnej kontroli przebiegu całego procesu. 

Podstawowy zestaw do sous-vide: pakowarka próżniowa i cyrkulator do gotowania 

Gotowanie sous-vide wymaga próżniowego opakowania produktów spożywczych. Do tego celu doskonale nadają się pakowarki próżniowe – urządzenia potrzebne w każdej profesjonalnej kuchni. Należy zwrócić uwagę na to, aby zastosowane worki były wykonane z odpowiednio grubej folii, odpornej na wysokie temperatury.   

Drugim niezbędnym warunkiem cieszenia się potrawami sous-vide jest zastosowanie odpowiedniego sprzętu do podgrzewania wody. Możliwe jest gotowanie w garnku ustawionym na płycie grzejnej. Jednak jest to sposób mało komfortowy i nie dający gwarancji powodzenia. Głównym problemem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Jeżeli regularnie stosujemy “gotowanie w worku” powinniśmy zaopatrzyć się w cyrkulator do gotowania. Tego typu urządzenie gwarantuje nam utrzymanie stałej temperatury i pozwala precyzyjne kontrolować czas gotowania.  

Wśród profesjonalnych cyrkulatorów znajdziemy dwa podstawowe typy urządzeń. Pierwszym jest podgrzewacz, do którego wstawia się stalowy pojemnik o wymiarach np. GN 1/1. Bardziej elastyczny w użyciu jest cyrkulator w postaci dużej grzałki, którą można zainstalować praktycznie w każdym stalowym lub wykonanym ze szkła naczyniu. Wielkość pojemnika należy dostosować do ilości gotowanych produktów oraz mocy grzałki. Cyrkulatory zgodnie z nazwą, zapewnią odpowiednie rozprowadzanie ogrzewanej wody po całym naczyniu, co jest niezwykle istotne dla utrzymania jednakowej temperatury wszystkich gotowanych potraw. Zabezpieczenie przed parowaniem w czasie długotrwałego gotowania może być zwykła folia aluminiowa. Dzięki niej można wykorzystać naczynia o dowolnym kształcie. 

Pakowarka próżniowa i cyrkulator do gotowania w zasadzie wystarczą, nawet do regularnego przygotowywania większych ilości potraw sous-vide na potrzeby lokalu gastronomicznego. Jeżeli często stosujemy tę metodę obróbki termicznej, to przydatnym uzupełnieniem będzie kostkarka do lodu. Należy bowiem pamiętać, że gotowanie sous-vide to bardzo dobra metoda pasteryzacji produktów spożywczych. Po ugotowaniu, potrawy można zamrozić, a następnie ponownie rozgrzać przed podaniem – bez utraty wartości odżywczych i walorów smakowych. Najlepszą metodą szybkiego chłodzenia przed włożeniem do zamrażarki, jest zanurzenie w kąpieli złożonej z lodu i wody w proporcjach 1:1. 

Jednak, jak wspomnieliśmy na wstępie, profesjonalny sprzęt jest ważnym, lecz nie jedynym warunkiem powodzenia w gotowaniu sous-vide. Dwa pozostałe, to doskonałej jakości produkty spożywcze i kunszt kulinarny. 

Gotowanie próżniowe nie znosi kompromisów jakościowych  

Celem gotowania sous-vide jest zatrzymanie w żywności wszystkich cennych składników i wydobycie jej naturalnego smaku. Na wynikające z tego faktu konsekwencje zwraca uwagę specjalista ze   sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax– Potrawy przygotowane w technologii sous-vide będą tylko i aż tak dobre jak produkty, które zamknęliśmy w foliowych woreczkach. Dlatego bardzo zdradliwe mogą być wszelkie kompromisy jakościowe. Dotyczy to szczególnie mięs i ryb, które muszą być nie tylko idealnie świeże, ale także odznaczać się wysokimi walorami smakowymi. Mięso pochodzące od zwierząt z hodowli przemysłowych czy warzywa i owoce produkowane z użyciem dużej ilości nawozów sztucznych, w sposób oczywisty zaniżą walory smakowe potraw gotowanych metodą sous-vide.   

Innym wyzwaniem jest doskonale opanowanie sztuki kulinarnej. Wszystkie przyprawy, które trafiają razem z produktami spożywczymi do próżniowo zapakowanego worka, nie ulegną wypłukaniu  nie wzmocnią, ani też nie złagodzą swojego smaku i aromatu. Mówiąc inaczej: błędy w przyprawianiu nie dadzą się zamaskować w gotowej potrawie. Osłabienie smaku soli czy ostrych przypraw w trakcie gotowania jest niemożliwa, co sprawia, że trzeba zachować dużą precyzję dawkowania. 

Istnieje też inne ryzyko: brak uznania ze strony konsumentów. Dla wielu amatorów jedzenia potrawy przygotowane w próżniowo zamkniętym worku mogą być trudne do odróżnienia od tych, które zostały ugotowane na parze czy po prostu w wodzie. Przede wszystkim wizualnie, ale także smakowo. Delikatny, specyficzny smak docenią pasjonaci zdrowego żywienia: produkty spożywcze z niewielką ilością przypraw są najzdrowsze, łatwostrawne i najbogatsze w składniki odżywcze. Jednak nie wszyscy są skłonni wyrzec się dla zdrowia atrakcyjnego wyglądu potraw i przyzwyczajeń kulinarnych. Dlatego niezwykle ważna jest końcowa obróbka “potraw z worka”. Dotyczy to szczególnie mięs, które można podać z odpowiednim sosem albo po uprzednim zarumienieniu, aż do wytworzenia odpowiednio chrupiącej skórki. Doskonałym sposobem na oprawienie walorów wizualnych i smakowych jest krótkie grillowanie lub smażenie w głębokim tłuszczu. Z równie dobrym efektem można też zastosować opalanie palnikiem gazowym. Wymienione zabiegi spotkają się z uznaniem tych konsumentów, którzy doceniają zdrowe jedzenie, ale jednocześnie nie chcą wyrzekać się swoich przyzwyczajeń.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.