Co wchodzi w skład naczyń żaroodpornych?
Naczynia wykonane z żaroodpornego szkła to wielofunkcyjne i niezwykle potrzebne elementy wyposażenia każdej kuchni. Wiele osób uważa, że są proste, mało wyszukane, lecz sekret ich magii tkwi w niezwykłym potencjale, jaki oferują. Wiele osób ceni posiadanie naczyń, które oferują wiele funkcji. W niniejszych artykule sprawdzamy, dlaczego warto wybrać naczynia żaroodporne i jaki rodzaj (materiał, z jakiego są wykonane) jest najlepszy do naszej kuchni?
Z czego wykonuje się naczynia żaroodporne?
Rynek związany z wyposażeniem kuchni bardzo mocno się rozwija i co rusz pojawiają się na nim nowe propozycje produktów, których zadaniem jest ułatwienie i umilenie przygotowywania posiłków. Jedną z rzeczy, która mocno zrewolucjonizowała tę czynność, są naczynia żaroodporne, które obecnie wykonuje się z czterech różnych rodzajów materiału. Do najbardziej popularnych można zaliczyć naczynia żaroodporne wykonane ze szkła. Dzisiaj są bardzo cenione ze względu na uniwersalność zastosowania oraz wysoką trwałość. Jest to rodzaj naczynia, który jest szczególnie polecany wszystkim, którzy mają problemy ze zdrowiem, a zwłaszcza z metalami ciężkimi. Szklane naczynia są bezpieczne dla zdrowia i pozbawione pierwiastków jak kadm, ołów i inne szkodliwe substancje. Dobrej jakości naczynia szklane mogą wytrzymać skrajne temperatury – od minus 40°C, do ponad 300°C. To oznacza, że mogą być spokojnie używane w kuchni bez obawy o pęknięcie w czasie np. pieczenia.
Kolejnym rodzajem materiału do produkcji naczyń żaroodpornych jest ceramika. Właściwości fizyczne ceramiki są bardzo zbliżone do szkła i właściwie można uznać te produkty za komplementarne. Naczynia ceramiczne są nieco droższe, ale wynika to głównie z walorów estetycznych.
Ostatnimi laty na popularności mocno zyskują silikonowe formy. Silikon to doskonała alternatywa dla innych wyrobów, ponieważ jest bardzo odporny na działanie niskich oaz wysokich temperatur, jedzenie nie przywiera do takiej formy, a elastyczność materiału pozwala na szybkie wyjęcie dania z formy bez ryzyka utraty jego kształtu. Warto dodać, że silikonowe naczynia można spokojnie myć w zmywarce. Ostatnim rodzajem naczyń są naczynia żaroodporne żeliwne. Takie naczynie jest praktycznie niezniszczalne i posłuży przez wiele lat. Żeliwo jest dosyć ciężkie – warto o tym pamiętać, umieszczając danie w takim naczyniu w piekarniku.
Niezależnie jednak od tego, jaki rodzaj naczynia żaroodpornego wybierzemy, to możemy być pewni, że nasza praca w kuchni ulegnie totalnej reorganizacji. Różne kształty i formy naczyń będą zachęcały do eksperymentowania, a ich praktyczność na co dzień sprawi, że więcej nie będziemy chcieli używać niczego innego.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana