Materiał Partnera

Czego nie mają w składzie majonezy wegańskie?

Czego nie mają w składzie majonezy wegańskie?

Majonez wegański to zdrowy i dietetyczny odpowiednik tradycyjnego sosu przygotowywanego na bazie uczulających jajek i dużej ilości oleju. Różnią się one jednak od siebie znacznie zarówno ze względu na skład czy kaloryczność, jak i pozostałe zdrowotne właściwości. Majonezy roślinne pozbawione są wielu niezdrowych składników, dzięki czemu mogą być spożywane bez wyrzutów sumienia. Czego nie mają one w składzie? Odpowiadamy!

Jajka i inne składniki pochodzenia zwierzęcego

Przede wszystkim majonezy wegańskie, jak sama nazwa wskazuje, nie zawierają w składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. W odróżnieniu od tradycyjnych sosów nie są wytwarzane z jajek. Zamiast tego do ich produkcji wykorzystywane są wyłącznie roślinne składniki. Dzięki temu osoby będące na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej (lub wykluczające jajka z powodu alergii) nie muszą dłużej rezygnować z tego pysznego dodatku do kanapek, sałatek, sosów i innych dań. Co istotne, brak jajek i zmieniony skład w żadnym stopniu nie wpływają na pyszny smak sosu. Majonezy wegańskie wyróżniają się doskonałą, kremową konsystencją i wyrazistym smakiem dostępnym w kilku rodzajach (tradycyjny, czosnek, chili i curry) do wyboru.

Duża ilość tłuszczu

W dzisiejszych czasach rośnie świadomość na temat zbilansowanego odżywiania się i zdrowego trybu życia. W związku z tym wiele osób zwraca uwagę na zawartość tłuszczu w produktach, które wybiera. Ogromnym atutem majonezów wegańskich jest obniżona ilość tłuszczu aż do 40% lub nawet 20%, dzięki czemu są one znacznie zdrowsze niż tradycyjne sosy, które mają w składzie ogromną ilość oleju. Odchudzony majonez bez jajek ma zdecydowanie mniej kalorii i może być spożywany bez wyrzutów sumienia, nawet będąc na restrykcyjnej diecie. Świetnie sprawdzi się więc dla osób dbających o linię.

Alergeny

Istotnymi elementami, których nie posiada w składzie majonez wegański oferowany przez takie firmy, jak Starck’s Food Polska, są również alergeny, na przykład:

  • soja,

  • gluten,

  • laktoza,

  • migdały.

Produkty te są więc całkowicie bezpieczne dla alergików oraz osób chorych na celiakię. Co więcej, w ich składzie została obniżona do minimum zawartość cukru. Tak zbilansowany i naturalny skład pozwala zadbać o swoje zdrowie oraz profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość czy miażdżyca.

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję