Artykuł sponsorowany

Czego nie mają w składzie majonezy wegańskie?

Czego nie mają w składzie majonezy wegańskie?

Majonez wegański to zdrowy i dietetyczny odpowiednik tradycyjnego sosu przygotowywanego na bazie uczulających jajek i dużej ilości oleju. Różnią się one jednak od siebie znacznie zarówno ze względu na skład czy kaloryczność, jak i pozostałe zdrowotne właściwości. Majonezy roślinne pozbawione są wielu niezdrowych składników, dzięki czemu mogą być spożywane bez wyrzutów sumienia. Czego nie mają one w składzie? Odpowiadamy!

Jajka i inne składniki pochodzenia zwierzęcego

Przede wszystkim majonezy wegańskie, jak sama nazwa wskazuje, nie zawierają w składzie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. W odróżnieniu od tradycyjnych sosów nie są wytwarzane z jajek. Zamiast tego do ich produkcji wykorzystywane są wyłącznie roślinne składniki. Dzięki temu osoby będące na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej (lub wykluczające jajka z powodu alergii) nie muszą dłużej rezygnować z tego pysznego dodatku do kanapek, sałatek, sosów i innych dań. Co istotne, brak jajek i zmieniony skład w żadnym stopniu nie wpływają na pyszny smak sosu. Majonezy wegańskie wyróżniają się doskonałą, kremową konsystencją i wyrazistym smakiem dostępnym w kilku rodzajach (tradycyjny, czosnek, chili i curry) do wyboru.

Duża ilość tłuszczu

W dzisiejszych czasach rośnie świadomość na temat zbilansowanego odżywiania się i zdrowego trybu życia. W związku z tym wiele osób zwraca uwagę na zawartość tłuszczu w produktach, które wybiera. Ogromnym atutem majonezów wegańskich jest obniżona ilość tłuszczu aż do 40% lub nawet 20%, dzięki czemu są one znacznie zdrowsze niż tradycyjne sosy, które mają w składzie ogromną ilość oleju. Odchudzony majonez bez jajek ma zdecydowanie mniej kalorii i może być spożywany bez wyrzutów sumienia, nawet będąc na restrykcyjnej diecie. Świetnie sprawdzi się więc dla osób dbających o linię.

Alergeny

Istotnymi elementami, których nie posiada w składzie majonez wegański oferowany przez takie firmy, jak Starck’s Food Polska, są również alergeny, na przykład:

  • soja,

  • gluten,

  • laktoza,

  • migdały.

Produkty te są więc całkowicie bezpieczne dla alergików oraz osób chorych na celiakię. Co więcej, w ich składzie została obniżona do minimum zawartość cukru. Tak zbilansowany i naturalny skład pozwala zadbać o swoje zdrowie oraz profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość czy miażdżyca.

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.