Artykuł sponsorowany

Czym cechują się warzywa kapustne?

Czym cechują się warzywa kapustne?

Warzywa kapustne doceniane są zarówno w Polsce jak i za granicą. Spożywane są nie tylko ze względu na swój doskonały smak, ale także ilość substancji odżywczych. To doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Dodatkowo większość z nich charakteryzuje się niewielką kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym, dlatego sięgają po nie również osoby na diecie. Czym cechują się warzywa kapustne? Podpowiadamy.

Gatunki warzyw kapustnych

Warzywa kapustne to grupa, do której należy kilka gatunków, takich jak:

  • kapusta biała i czerwona — ta pierwsza jest świetnym źródłem witaminy C i potasu. Może być spożywana zarówno na surowo jak i w formie kiszonej,

  • brukselka — jest bogata w witaminę C i sole mineralne. Ma też wysoką zawartość białka i glukozynolanów,

  • brokuł — zawiera kwarcyteinę, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny,

  • jarmuż — jest źródłem białka, błonnika, witamin C i K, a także soli mineralnych i przeciwutleniaczy,

  • kalarepa — jest źródłem witamin z grupy B, C, K, A, a także beta-karotenu i soli mineralnych. Zawiera też luteinę i jest uznawana za najbardziej wartościowe warzywo kapustne,

  • kapusta włoska — to świetne źródło witaminy A, a także minerałów takich jak magnez, miedź, czy potas,

  • kapusta pekińska — jest bogata w błonnik i jak na roślinę ma również spore ilości białka,

  • kalafior — zawiera sulfonamid i przeciwutleniacze,

  • kapusta Pak Choi — to doskonałe źródło wapnia, magnezu, błonnika i fosforu.

Właściwości warzyw kapustnych

Warzywa kapustne są bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Zawierają one również sporo węglowodanów, które mogą stanowić nawet 10% ich świeżej masy oraz błonnika pokarmowego i białka.

Poza składnikami odżywczymi warzywa kapustne zawierają również metabolity wtórne, wśród których można wymienić glukozynolany, biologicznie czynne związki barwne, enzymy antyoksydacyjne oraz terpeny. Zwłaszcza te pierwsze wyróżniają się właściwościami grzybobójczymi, bakteriobójczymi i przeciwutleniającymi. 

Warzywa kapustne zawierają też flawonoidy, wśród których wymienia się kwasy fenolowe, kumaryny i antocyjanidyny. Badania wykazały, że obróbka kulinarna warzyw kapustnych taka jak ogrzewanie lub kiszenie powoduje wzrost właściwości przeciwutleniających. Dodatkowo kiszonki nazywane są również naturalnymi probiotykami, które mogą wzmacniać układ odpornościowy człowieka.

 Z tego powodu restauracje, które zaopatrują się w miejscu, jakim jest hurtownia warzyw Golden Fruits chętnie serwują dania z wykorzystaniem tych produktów.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.