Artykuł sponsorowany

Czym są coraz popularniejsze dziś posiłki regeneracyjne?

Czym są coraz popularniejsze dziś posiłki regeneracyjne?

Zapewnienie zbilansowanych posiłków regeneracyjnych pracownikom jest dziś już nie tylko nałożonym na wielu pracodawców obowiązkiem, ale i swego rodzaju trendem. Czasy, w których pracownicy przychodzili do pracy z kanapkami, powoli odchodzą w zapomnienie. Dziś to rozsądny pracodawca zapewnia swoim pracownikom wysokiej jakości posiłki, i wcale nie jest na tym stratny, ponieważ odpowiednio odżywiony pracownik wykonuje swoją pracę o wiele efektywniej.

 

Czym jest posiłek regeneracyjny?

Posiłki regeneracyjne to odpowiednio zbilansowane, ściśle określone przez Kodeks Pracy dania, które pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom, jeśli wykonują oni wyjątkowo ciężką pracę lub warunki ich pracy są trudne. Zadaniem posiłków regeneracyjnych jest zarówno odżywienie pracownika, jak i profilaktyka. Dobrej jakości żywność jest w stanie zapobiec wielu chorobom, na które narażone są osoby pracujące fizycznie. Rozporządzenie Rady Ministrów szczegółowo przedstawia wszelkie zasady, dotyczące zarówno samych posiłków, jak i ich wydawania. Przygotowywanie i dostarczanie posiłków regeneracyjnych warto powierzyć profesjonalnej firmie cateringowej, takiej jak Iwona Usługi Cateringowe. Dobra firma zadba o to, aby posiłki spełniały wszystkie normy i były dostarczone na czas.

 Kodeks Pracy określa, iż posiłki regeneracyjne należą się pracownikom, którzy:

- podczas jednej zmiany pracy ponoszą wydatek energetyczny organizmu wyższy niż 1500 kcal w przypadku mężczyzn i wyższy niż 1000 kcal w przypadku kobiet, a praca odbywa się w pomieszczeniach, w których panuje nieodpowiednia temperatura,

- podczas jednej zmiany pracy ponoszą wydatek energetyczny organizmu wyższy niż 1500 kcal w przypadku mężczyzn i wyższy niż 1000 kcal w przypadku kobiet, a praca ta odbywa się na zewnątrz w okresie od listopada do marca,

- podczas jednej zmiany pracy ponoszą wydatek energetyczny organizmu wyższy niż 2000 kcal w przypadku mężczyzn i wyższy niż 1100 kcal w przypadku kobiet,

- pracują pod ziemią,

- wykonują pracę dotyczącą usuwania skutków klęsk żywiołowych oraz innych zdarzeń.

 

Jakie są normy dotyczące posiłków regeneracyjnych?

Posiłki regeneracyjne, ponieważ są obowiązkiem w świetle prawa, mają ściśle określone normy. Posiłek dla osoby pracującej fizycznie powinien zawierać około 1000 kcal, a w jego składzie powinno znajdować się mniej więcej:

- 30-35 % tłuszczów,

- 50-55 % węglowodanów,

- 15 % białek.

Posiłki regeneracyjne muszą być podawane na ciepło i mieć formę jednego dania obiadowego. Niektóre rodzaje pracy są zorganizowane w taki sposób lub ulokowane w takich miejscach, że pracodawca nie ma możliwości dostarczania swoim pracownikom posiłków regeneracyjnych. Wówczas pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom produkty żywnościowe, dzięki którym będą oni w stanie samodzielnie przygotować sobie posiłek. W podobnej sytuacji pracodawca może także zapewnić kadrze wyżywienie w pobliskim punkcie gastronomicznym.

 

 Posiłki regeneracyjne to bardzo ważny element każdej pracy fizycznej. Ich przygotowywanie i dostarczanie warto oddać w ręce profesjonalistów.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.