Dieta a koronawirus. Dlaczego warto zadbać o prawidłową florę jelitową?
Dobrze zbilansowana dieta jest istotnym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie. Odpowiednie żywienie, bogate w witaminy i składniki odżywcze pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji zdrowotnej, korzystnie wpływa na odporność oraz zapobiega występowaniu wielu groźnych chorób. Nawet najmniejsze zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą się przyczynić do zakłóceń w układzie odpornościowym, o który powinniśmy dbać – zwłaszcza w dobie koronawirusa.
Czy dieta przy koronawirusie ma znaczenie?
Zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą się przyczynić do zakłóceń w układzie odpornościowym, zwiększając tym samym ryzyko zakażeń koronawirusem SARS-CoV- oraz bardzo często wpływają na sam przebieg choroby. Na COVID-19 może zachorować każdy, jednak w grupie ryzyka znajdują się także ludzie z ciężką otyłością oraz osoby o obniżonej odporności. W tych grupach ważna jest dieta antywirusowa, która powinna zawierać produkty bogate w witaminy C, D, A. Ogromne znaczenie w profilaktyce mają także prebiotyki, np. błonnik, który zwiększa produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co zmniejsza reakcję zapalną i powikłania płucne, a także probiotyki, które można znaleźć w pożywieniu, np. fermentowanych produktach mlecznych, kefirze, kiszonej kapuście i ogórkach, czy kwasie chlebowym i buraczanym.
Zaburzenie flory jelitowej i niedobór szczepów bakterii, tj. Lactobacillus czy Bifidobacterium, pogarsza przebieg infekcji COVID-19. Bakterie probiotyczne konkurują z SARS-CoV-2, a ich zmniejszenie oznacza łatwiejszy dostęp koronawirusa do receptorów zlokalizowanych na komórkach układu pokarmowego. Na zaburzenie flory jelitowej ma wpływ głównie nieprawidłowa dieta i spożywanie przetworzonych produktów, antybiotyków, środków przeciwbólowych czy inhibitorów pompy protonowej.
Jak zauważa dietetyk kliniczny Dorota Olanin z Wrocławia: w dobie pandemii ważne jest, co jemy oraz jak jemy. Najważniejsza w ochronie przed groźnym przebiegiem koronawirusa jest profilaktyka oraz zdrowa dieta wspomagająca naszą odporność. Prawidłowa dieta powinna składać się z naturalnych i nieprzetworzonych produktów. W tym celu najlepiej jest spożywać duże ilości warzyw, owoców oraz kasz.
Zdrowe jelita. Dlaczego warto o nie zadbać?
Zaburzenia flory jelitowej mogą być najczęściej spowodowane antybiotykoterapią, przewlekłym stresem, nieprawidłową dietą, nadmiernym spożywaniem alkoholu czy niektórymi lekami. W zdrowych jelitach przeważają korzystne dla organizmu bakterie, co jest kluczowe dla jego właściwego funkcjonowania. Zdrowe jelita spełniają wiele funkcji, m.in. stymulują układ odpornościowy, chronią organizm przed toksynami i drobnoustrojami chorobotwórczymi, rozkładają resztki pokarmowe, wytwarzają witaminy B i K, zwiększają przyswajalność elektrolitów i składników mineralnych oraz zapewniają ciągłość nabłonka jelitowego.
Jeśli flora bakteryjna jest zaburzona, możemy podjąć działania mające na celu jej odbudowę. Do takich działań zalicza się głównie stosowanie probiotyków (żywe kultury bakterii, a także drożdży) i prebiotyków (składniki żywności pobudzające rozwój prawidłowej flory jelit). Do naturalnych probiotyków można zaliczyć, np. kiszone ogórki, kapustę, buraki, kimchi, jogurty, kefiry czy chleb na zakwasie. Natomiast bogatym źródłem prebiotyków może być topinambur, korzeń cykorii, pełnoziarnista mąka pszeniczna, czosnek, cebula, por, szparagi lub banany. W celu odbudowy flory bakteryjnej warto także skorzystać z konsultacji dietetyka, terapii żywieniowej we Wrocławiu oraz zwiększyć aktywność fizyczną.
Przeciętna dieta mieszana powinna zawierać odpowiednią proporcję ilości białek, tłuszczy i węglowodanów w stosunku 1:1:3. Dobowa kaloryczność u mężczyzn nie powinna przekraczać 2500 kcal, a u kobiet 2000 kcal. Większa ilość dziennych kalorii, a także spożywanie cukrów prostych i produktów przetworzonych przy braku lub małym wysiłku fizycznym prowadzi do zwiększenia tkanki tłuszczowej i spadku odporności organizmu. Pamiętajmy, że prawidłowy skład mikroflory jelitowej ma kluczowe znaczenie dla pracy naszych jelit.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana