Dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa nazywana podagrą lub artretyzmem jest uważana za chorobę cywilizacyjną, czyli chorobę rozpowszechnioną na całym świecie przez rozwój cywilizacji. Dna moczanowa mocno związana jest ze stylem życia i sposobem odżywania. Dlatego, gdy zapadnie się na tę chorobę, tak istotna jest odpowiednia dieta. W tym artykule przyjrzymy się produktom, które powinny wieść prym w diecie podczas tej powszechnej choroby.
Co to jest dna moczanowa?
Dna moczanowa jest zaliczana do chorób o charakterze reumatycznym, jej przyczyną jest zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi. Może dziać się to z dwóch powodów: po pierwsze organizm produkuje zbyt dużo kwasu moczowego, po drugie nie jest w stanie go wydalać w odpowiedniej ilości, przez co odkłada się on w tkankach, zazwyczaj w stawach, w postaci kryształków moczanu sodu. Może prowadzić to do uszkodzenia nerek, kamienicy moczowej lub tworzenia guzków.
Dna moczanowa – objawy
Statystki pokazują, że na dnę moczanową aż siedmiokrotnie częściej cierpią mężczyźni niż kobiety. Głównymi objawami podagry są powracające stany zapalne stawów, które najczęściej nasilają się w nocy. Można odczuwać wówczas ból, zmęczenie oraz podniesioną temperaturę ciała. Kwas moczowy, który krystalizuje się w okolicach stawów, z czasem może prowadzić do nadżerek kostnych. Nadżerki kostne z kolei mogą prowadzić do artretyzmu przewlekłego.
Często zdarza się, że pierwsze objawy pojawiają się na kilka dni, a później ustają. Jednak w przypadku braku leczenia jest duże prawdopodobieństwo, że będą powracać w ostrzejszej formie. W miarę rozwoju choroby może ona obejmować pozostałe stawy.
W przypadku podejrzenia występowania opisanych powyżej objawów należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, który w wypadku stwierdzenia choroby zaleci niezbędne pierwsze kroki leczenia i odpowiednią dietę.
Dna moczanowa – dieta
Poza zleconymi przez lekarza krokami należy zadbać również o odpowiednią dietę. Warto uprzednio skonsultować ją z lekarzem. W przypadku dny moczanowej istotne jest to, co jemy, ale także, kiedy i w jakich ilościach. Główną zasadą jest unikanie produktów z dużą zawartością puryn, które powodują wzrost kwasu moczowego w organizmie.
Istotna jest regularność w spożywaniu posiłków, których powinno być ok. 4 w ciągu dnia, w tym ostatni co najmniej 3 godziny przed snem. Nie powinny być to posiłki zbyt obfite, specjaliści podają, że ich suma nie powinna przekraczać 2 000 kcal dziennie. Poniżej wymieniamy inne istotne punkty w diecie podczas dny moczanowej.
- Potrawy gotuj w wodzie lub na parze.
- Ogranicz spożycie mięsa, a jeśli się na nie decydujesz, gotuj je w dużej ilości wody.
- Ogranicz spożywanie ryb.
- Unikaj potraw smażonych, duszonych i pieczonych.
- Unikaj alkoholu i papierosów.
- Ogranicz przyprawy takie jak pieprz i vegeta.
Warto zorganizować swój jadłospis w takich sposób, aby było w nim najwięcej produktów, które mają małą zawartość puryn, czyli w naszej diecie powinno się znajdować dużo:
- warzyw – takich jak sałata, rzodkiewka, pomidor, burak, ogórek, papryka czy cykoria,
- owoców – takich jak ananas, jabłko, czereśnia, banan, truskawka, kiwi czy pomarańcza,
- przetworów zbożowych – takich jak pieczywo razowe czy pieczywo pszenne,
- innych produktów – takich jak mleko, makaron, ryż, jaja czy orzechy.
Poniżej prezentujemy produkty, które powinniśmy maksymalnie OGRANICZYĆ, ponieważ zawierają dużo puryn, powodujących wzrost kwasu moczowego we krwi:
- podroby – takie jak wątróbka, ozorki czy serca,
- ryby i przetwory rybne – takie jak sardynka, karp czy makrela wędzona,
- inne produkty – takie jak owoce morza, galarety mięsne czy konserwy.
Dieta podczas dny moczanowej powinna być bogata również w płyny, specjaliści polecają pić co najmniej 3 litry wody dziennie.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem diety należy udać się do lekarza, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości i sprecyzować, jak powinna wyglądać właściwa dieta w przypadku konkretnego pacjenta.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Poradnia Dietetyczna Szczypiorek Paulina Czarna
Dietetyka woj. łódzkie93-120 Łódź, Przybyszewskiego 161 lok. 163
-
Centrum Profilaktyki Zdrowia Minerały Życia Joanna Serafin
Dietetyka woj. zachodniopomorskie78-200 Białogard, Krakowska 46
-
Eko-Wital Sp. z o.o. Hurtownia Żywności Ekologicznej
Zdrowa żywność woj. mazowieckie03-310 Warszawa, Staniewicka 5