Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety kiełki?
Kiełki stanowią świetne uzupełnienie posiłków i są również ich doskonałą ozdobą. Bogate w wiele witamin i innych składników odżywczych są doceniane przez coraz więcej osób. Możemy kupić gotowe kiełki, ale lepszym rozwiązaniem jest ich samodzielna hodowla. Dlaczego warto jeść kiełki i jak można je hodować samodzielnie w zaciszu domu lub mieszkania? O tym przeczytacie poniżej!
Właściwości zdrowotne kiełków
Podstawowym powodem, dla którego warto jeść kiełkujące ziarna, są ich prozdrowotne właściwości. W kiełkach znajdziemy bogactwo składników pokarmowych, takich jak witaminy (np. ogromną ilość witaminy C wzmacniającej odporność, witaminę A i witaminy z grupy B), aminokwasy, błonnik, chlorofil, kwasy nukleinowe i składniki mineralne. Jedząc systematycznie kiełki dostarczamy naszemu organizmowi magnezu i potasu, które wpływają na stan psychofizyczny i ogólną formę. Poza tym kiełki są naturalnym bogactwem wapnia, żelazu, cynku i selenu. Po kiełki warto sięgać o każdej porze roku, ale szczególnie wiosną – gdy nasz organizm jest osłabiony po zimie, zastrzyk witam pomoże nam skutecznie uniknąć infekcji i chorób. Niektóre z kiełków, chociażby kiełki brokułów, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a kiełki soczewicy posiadają dużo kwasu foliowego, co jest szczególnie istotne dla kobiet w ciąży. Lekkostrawność kiełków sprawia, że są one doskonale przyswajalne, a także niskokaloryczne. Flawonoidy zawarte w kiełkach pobudzają wydzielanie żółci w wątrobie, co jest niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów, a zwłaszcza tłuszczów. Jest to powód, aby spożywać kiełki podczas diety. Warto podkreślić, że do uprawy kiełków nie stosuje się żadnych środków chemicznych i nawozów.
Jakie kiełki są najpopularniejsze i jak je hodować?
Do kiełkowania używanych jest mniej więcej 20 gatunków roślin, głównie zbożowych i motylkowych. Najzdrowsze kiełki to kiełki brokułów, lucerny i soczewicy. Poza tym możemy samodzielnie uprawiać jeszcze nasiona rzodkiewki, kukurydzy, grochu czy fasoli mung. Nasiona do kiełkowania znajdziemy w specjalistycznych sklepach, takich jak chociażby Toraf. Samodzielna hodowla kiełków nie jest wbrew pozorom trudna, należy pamiętać o kilku najistotniejszych kwestiach. Po pierwsze, można je hodować na wiele sposobów, wykorzystując słoiki, sito czy lniane woreczki. Można także skorzystać z gotowego rozwiązania, tzw. kiełkownic – są to gotowe piętrowe naczynia, w których możemy umieścić kilka rodzajów nasion. Nasiona do kiełkowania potrzebują wilgoci, światła i temperatury. Pierwszym etapem jest namoczenie nasion – wystarczy zalać je wodą na kilka lub nawet kilkanaście godzin (w zależności od kupionych przez nas nasion). Należy je regularnie podlewać, ale nadmiar wody musi mieć możliwość swobodnego ociekania. Kiełki należy chronić przed słońcem. Po ścięciu powinny być przechowywane w lodówce nie dużej niż dwie doby, ponieważ stracą zarówno walory odżywcze, jak i smakowe.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana