Jak stosować kurkumę? Właściwości i przeciwwskazania
Kurkuma to popularny składnik kuchni indyjskiej czy arabskiej. Posiada wiele właściwości leczniczych, dlatego warto ją wprowadzić do swojej codziennej diety. Jakie kryje właściwości? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania? W jaki sposób dawkować kurkumę w tabletkach? Poznaj przepisy na dania z kurkumą i odkryj zastosowanie w kosmetyce! Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Właściwości
Kurkuma cechuje się różnymi cechami, co potwierdzają badania. Do właściwości kurkumy należą:
- Łagodzenie zmian mózgu – skutku udaru czy choroby Alzheimera
- Terapia zaburzeń osobowości lub depresji
- Leczenie i profilaktyka nowotworów – na przykład piersi
- Aktywacja wydzielania żółci
- Działanie rozkurczające i antybakteryjne
- Bóle trawienne czy choroby wątroby lub trzustki
- Niwelowanie infekcji i wirusów
- Zmniejszanie zapalenia spojówek czy zespołu suchego oka
- Obniżenie cholesterolu i cukru
Jak stosować kurkumę?
W skład kurkumy wchodzi kurkumina. Zalecana dawka to 8 gramów spożyta w ciągu doby. Najlepiej połączyć ją z dawkowaniem piperyny, w celu wpłynięcia na lepsze wchłanianie w jelitach. Piperyna znajduje się w czarnym pieprzu, dlatego warto pomyśleć nad wykorzystaniem obu składników w kuchni jako występujące wspólnie przyprawy. Przyjmowana w formie tabletek wspomaga proces odchudzania. Można ją znaleźć w każdej aptece. Suplementy diety jednak muszą być połączone ze zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Inaczej nie będzie widać efektów.
Jakie są przeciwwskazania?
Przeciwwskazania do kurkumy są niewielkie. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży, dlatego że może spowodować działanie macicy, co może skutkować nawet poronieniem. Wpływa również na działanie przeciwzakrzepowych leków. W przypadku osób chorych na kamicę żółciową może zwiększyć ból. Biegunka, mdłości czy inne objawy związane z przewodem pokarmowym to najczęstsze skutki uboczne przy przedawkowaniu. Ponieważ barwi, przy stosowaniu w kuchni należy uważać.
Zastosowanie w kosmetyce i kuchni - przepisy
Kurkuma w kosmetyce stosowana jest do tworzenia olejków wchodzących w skład perfum. Maseczka z kurkumy jest polecana przy tłustej cerze i trądziku. Efektem będą rozjaśnione przebarwienia. Kosmetyki z nią mają właściwości odżywcze, przeciwstarzeniowe i antytrądzikowe. W celu wykonania maseczki konieczne jest wymieszanie 1 łyżeczki z 1 łyżeczką miodu oraz 1-2 łyżeczkami mleka. Miesza się następnie, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Przy nakładaniu warto mieć rękawiczki. Wykonuje się ją na noc. W kuchni natomiast stosuje się ją jako przyprawę. W mielonej postaci jest składnikiem kuchni chińskiej, arabskiej czy indyjskiej. Aby przygotować pastę będziesz potrzebować:
- Kurkumy – 3 łyżek
- Wody – pół szklanki
- Czarnego pieprzu – odrobinę
- Oleju kokosowego – pół łyżeczki
Zagotuj odpowiednią ilość wody. Odczekaj, aż zacznie wrzeć i dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj, aż do otrzymania gładkiej, gęstej masy. Powinno się to dziać przez około 8 minut. To czas, kiedy z kurkumy wydobywa się wszelkie dobre składniki. Do pasty można dodać trochę wody. Jej termin ważności będzie trwał około 3 tygodni. Można ją podawać jako uzupełnienie do sałatek, jogurtu czy zup.
Kurkuma z mlekiem to inna propozycja. Warto wiedzieć, że działa przeciwbólowo i antybakteryjnie. Ponadto wzmacnia organizm w kwestii usuwania toksycznych substancji. Wskazane jest jego picie w okresie jesienno-zimowym. Wystarczy przygotować:
- Pastę – 1 łyżeczkę
- Mleko – szklankę
- Olej migdałowy – lub kokosowy
- Cukier – lub syrop klonowy
Wszystkie składniki się miesza, a następnie podgrzewa. Nie należy niczego gotować.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana