Artykuł sponsorowany

Jedz kiszonki na zdrowie! Dlaczego warto po nie sięgnąć?

Jedz kiszonki na zdrowie! Dlaczego warto po nie sięgnąć?

Po fermentowaną żywność najczęściej sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Niemniej jednak ze względu na to, że kiszone produkty przynoszą korzyści niemal dla całego organizmu, powinny być one nieodłącznym elementem naszej codziennej diety przez cały rok. Kiszona kapusta, a także kiszone ogórki nie tylko stanowią jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowych jelit, ale także wzmacniają nasz organizm, jednocześnie zapewniając wysokiej jakości walory smakowe. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po kiszonki i jakie cenne właściwości zdrowotne wykazują!

Wspomagają jelita i wzmacniają odporność

W trakcie fermentacji zarówno ogórków, jak i kapusty powstaje kwas mlekowy, który odpowiada za równowagę mikroflory bakteryjnej jelit. Kwas mlekowy w dużej mierze dba o prawidłowe utrzymanie, a także rozwój mikroflory w naszych jelitach. - mówi przedstawiciel firmy Stan, producenta ekologicznej kapusty kiszonej i ogórków kiszonych. Kiszonki uważane są również za naturalne probiotyki, które często określamy mianem dobrych bakterii. Hamują one rozwój szkodliwych bakterii w jelitach, pomagają trawić spożywaną żywność, zapobiegają zaparciom, a także biorą udział w procesie przyswajania różnych witamin. Dzięki temu, że kiszonki bogate są w przeciwutleniacze, takie jak witamina A, K i E wzmacniają odporność naszego organizmu, a tym samym spowalniają procesy starzenia się.

Czy kiszonki wspomagają odchudzanie?

Jedną z niezaprzeczalnych zalet fermentowanej żywności pozostaje fakt, że jest ona bogata w łatwo przyswajalny błonnik. To właśnie wysoka zawartość błonnika w kiszonkach jest powszechnie znana z korzystnego wpływu na procesy odchudzania, dlatego, że podnosi on uczucie sytości i pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ponadto, kiszona żywność wpływa na wyrównanie poziomu leptyny, czyli hormonu odpowiadającego za regulację głodu i sytości. Co więcej, z racji tego, że fermentowane produkty wyróżniają się niską kalorycznością, spożywanie zarówno ogórków, jak i kiszonej kapusty w szczególności polecane jest osobom, które dbają o swoją sylwetkę.

Regulacja ciśnienia i poprawa pracy mózgu

W procesie fermentacji kiszonek powstaje związek o nazwie acetylocholina, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi, a co więcej zawarta w nich witamina K wpływa na czynniki odpowiadające za jej krzepnięcie. Dodatkowo obecna w kiszonkach witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia wchłanialności żelaza, dzięki czemu wykazuje zdolności chroniące organizm przed anemią. Warto również wspomnieć o tym, że substancje zawarte w ogórkach i kiszonej kapuście biorą udział w procesach pamięciowych, dlatego też wpływają na zwiększenie koncentracji, a także odpowiadają za sprawność i odpoczynek mięśni.

Właściwości przeciwnowotworowe kiszonek

Badania wskazują na to, że podczas fermentacji kwasu mlekowego wytwarzanego w produkcji kiszonek, powstaje izotiocyjanian, który może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Dodatkowo skuteczność jego działania wzrasta dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminy A, C i E, które również zapobiegają infekcjom oraz zwalczają bakterie i wirusy.

Jakie kiszonki warto jeść?

Bez wątpienia spożywanie kiszonek niesie za sobą szereg właściwości zdrowotnych. Niemniej jednak przy wyborze produktów, warto wybierać te, jak najmniej przetworzone. Najzdrowsze kiszonki to te przygotowywane w naturalny, ekologiczny sposób. Mianowicie niezwykle istotną rolą odgrywa sposób fermentowania, który powinien opierać się wyłącznie o naturalne składniki. Niestety kiszona żywność dostępna w sklepach w większości przypadków zawiera dodatkowe konserwanty i ulepszacze smaku, które zmniejszają właściwości zdrowotne produktów. Dlatego też warto wybierać kiszonki od zaufanych i sprawdzonych producentów, co do których będziemy mieć pewność, że nie tylko będą wyróżniać się dobrym smakiem, ale przede wszystkim będą zdrowe i odżywcze dla naszego organizmu. 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.