Jedz kiszonki na zdrowie! Dlaczego warto po nie sięgnąć?
Po fermentowaną żywność najczęściej sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Niemniej jednak ze względu na to, że kiszone produkty przynoszą korzyści niemal dla całego organizmu, powinny być one nieodłącznym elementem naszej codziennej diety przez cały rok. Kiszona kapusta, a także kiszone ogórki nie tylko stanowią jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowych jelit, ale także wzmacniają nasz organizm, jednocześnie zapewniając wysokiej jakości walory smakowe. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po kiszonki i jakie cenne właściwości zdrowotne wykazują!
Wspomagają jelita i wzmacniają odporność
W trakcie fermentacji zarówno ogórków, jak i kapusty powstaje kwas mlekowy, który odpowiada za równowagę mikroflory bakteryjnej jelit. Kwas mlekowy w dużej mierze dba o prawidłowe utrzymanie, a także rozwój mikroflory w naszych jelitach. - mówi przedstawiciel firmy Stan, producenta ekologicznej kapusty kiszonej i ogórków kiszonych. Kiszonki uważane są również za naturalne probiotyki, które często określamy mianem dobrych bakterii. Hamują one rozwój szkodliwych bakterii w jelitach, pomagają trawić spożywaną żywność, zapobiegają zaparciom, a także biorą udział w procesie przyswajania różnych witamin. Dzięki temu, że kiszonki bogate są w przeciwutleniacze, takie jak witamina A, K i E wzmacniają odporność naszego organizmu, a tym samym spowalniają procesy starzenia się.
Czy kiszonki wspomagają odchudzanie?
Jedną z niezaprzeczalnych zalet fermentowanej żywności pozostaje fakt, że jest ona bogata w łatwo przyswajalny błonnik. To właśnie wysoka zawartość błonnika w kiszonkach jest powszechnie znana z korzystnego wpływu na procesy odchudzania, dlatego, że podnosi on uczucie sytości i pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ponadto, kiszona żywność wpływa na wyrównanie poziomu leptyny, czyli hormonu odpowiadającego za regulację głodu i sytości. Co więcej, z racji tego, że fermentowane produkty wyróżniają się niską kalorycznością, spożywanie zarówno ogórków, jak i kiszonej kapusty w szczególności polecane jest osobom, które dbają o swoją sylwetkę.
Regulacja ciśnienia i poprawa pracy mózgu
W procesie fermentacji kiszonek powstaje związek o nazwie acetylocholina, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi, a co więcej zawarta w nich witamina K wpływa na czynniki odpowiadające za jej krzepnięcie. Dodatkowo obecna w kiszonkach witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia wchłanialności żelaza, dzięki czemu wykazuje zdolności chroniące organizm przed anemią. Warto również wspomnieć o tym, że substancje zawarte w ogórkach i kiszonej kapuście biorą udział w procesach pamięciowych, dlatego też wpływają na zwiększenie koncentracji, a także odpowiadają za sprawność i odpoczynek mięśni.
Właściwości przeciwnowotworowe kiszonek
Badania wskazują na to, że podczas fermentacji kwasu mlekowego wytwarzanego w produkcji kiszonek, powstaje izotiocyjanian, który może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Dodatkowo skuteczność jego działania wzrasta dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminy A, C i E, które również zapobiegają infekcjom oraz zwalczają bakterie i wirusy.
Jakie kiszonki warto jeść?
Bez wątpienia spożywanie kiszonek niesie za sobą szereg właściwości zdrowotnych. Niemniej jednak przy wyborze produktów, warto wybierać te, jak najmniej przetworzone. Najzdrowsze kiszonki to te przygotowywane w naturalny, ekologiczny sposób. Mianowicie niezwykle istotną rolą odgrywa sposób fermentowania, który powinien opierać się wyłącznie o naturalne składniki. Niestety kiszona żywność dostępna w sklepach w większości przypadków zawiera dodatkowe konserwanty i ulepszacze smaku, które zmniejszają właściwości zdrowotne produktów. Dlatego też warto wybierać kiszonki od zaufanych i sprawdzonych producentów, co do których będziemy mieć pewność, że nie tylko będą wyróżniać się dobrym smakiem, ale przede wszystkim będą zdrowe i odżywcze dla naszego organizmu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana