Kasza orkiszowa jako składnik zdrowej diety
Można odnieść wrażenie, że jeśli współcześnie nie jesteś na diecie, to popełniasz towarzyskie faux-pas. Jednak zastanów się, jaką dietę wybierasz. Jeżeli jesteś poważnie chory, np. na cukrzycę, to nieco inna sprawa. Jednak gdy zasadniczo nic Ci nie dolega, lepiej przejść na system zdrowego odżywiania się, niż na drastyczną dietę. Wybór pierwszego – pomoże Ci, wybór drugiego – zaszkodzi.
Na czym polega zdrowa dieta?
Zdrowa dieta to taki system odżywiania się, który wspomaga naturalne siły organizmu oraz zapobiega procesom toksycznym, np. gromadzeniu się złego cholesterolu. Jest to sposób żywienia, który przyjmujesz na stałe, po prostu zaczynasz o siebie dbać. Ważnym składnikiem zdrowej diety powinien być orkisz, spożywany pod postacią kaszy, mąki lub płatków.
Gdy przestajesz jeść potrawy typu fast food oraz odmawiasz spożywania dań obficie faszerowanych chemią, musisz w inny sposób zadbać o swoją aprowizację. Np. w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi DIOGRA znajdziesz mąkę, kaszę i płatki z orkiszu najwyższej jakości, pochodzące z gospodarstw, które przestrzegają zasad rolnictwa ekologicznego.
Co daje Ci orkisz?
Orkisz to pradawne zboże, znane ludzkości od dziesiątków tysięcy lat. Ma też dwie starsze i równie dobre siostry: samopszę i płaskurkę. Ich uprawą zajmują się rolnicy-ekolodzy, poświęcając im wystarczająco dużo czasu i starania. Nagradzani są ziarnami o niebywałych właściwościach odżywczych, które służą zarówno zdrowym, jak i chorym.
Regularnie jedząc ekologiczną kaszę z orkiszu, dbasz o swoje jelita – orkisz zawiera gluten, który nie jest zanieczyszczony chemią. W większości przypadków nietolerancji pokarmowej problemem jest nie tyle sam gluten, ile chemia, która przeniknęła do zboża w procesie produkcji przemysłowej. Pałaszując orkisz, spożywasz też rodanid, naturalny antybiotyk, podnoszący odporność oraz kojący Twoje nerwy.
Jeśli chodzi o witaminy i minerały, kasza z orkiszu zawiera:
witaminy A, D, PP, B oraz E,
cynk, żelazo, fosfor oraz miedź.
Kolejna zaleta tej kaszy polega na tym, że jest ona lekkostrawna, a zarazem sycąca. Przyrządzisz z niej dania dobre dla osób chorych, a także dla małych dzieci.
Kasza z orkiszu jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Możesz przygotować ją na słono – jako dodatek do mięsa, ryb oraz jarzyn. Świetnie sprawdza się jako zamiennik ryżu, np. w gołąbkach. Może też przybrać postać smacznego deseru: zrób z niej zapiekankę z owocami, najlepiej „pod pierzynką” z ubitego białka, dodaj bakalie albo czekoladową polewę.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana