Mleczko pszczele w kapsułkach. Zastosowanie
Unikalna struktura ula i specyficzna hierarchia jego mieszkańców od lat fascynuje naukowców. Okazuje się, że tym, co odróżnia robotnice od królowej matki, która żyje znacznie dłużej od nich, jest pokarm. Chodzi tu mianowicie o mleczko pszczele, którym żywi się królowa, a które zapewnia jej witalność i długowieczność. Dzisiaj my również możemy korzystać z tego skarbu pochodzącego z ula, a to za sprawą kapsułek zawierających mleczko pszczele.
Skład i właściwości mleczka pszczelego
Niezwykłe działanie mleczka pszczelego wynika z jego unikalnego składu, który obejmuje bogactwo składników odżywczych. Na uwagę zasługują tu przede wszystkim:
- witaminy – głównie z grupy B, ale też PP oraz A, D i E;
- białko – dobrze przyswajalne dla organizmu aminokwasy stanowią cenne źródło energii;
- sole mineralne - m.in. żelazo, potas, cynk i krzem;
- kwasy – w tym chroniący przed czynnikami patogennymi kwas 10-HDA.
Poza tym w skład mleczka pszczelego wchodzą lipidy, hormony i inne cenne składniki. Oprócz wysokiej wartości odżywczej, do zalet omawianego preparatu należy również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz stymulujące odporność i poprawiające pracę narządów. Mleczko pszczele dostępne jest w różnych formach, np. w kapsułkach po procesie liofilizacji.
Kiedy i dlaczego warto sięgnąć po mleczko pszczele?
Ze względu na swój unikalny skład, mleczko pszczele doskonale sprawdza się jako suplement diety o wszechstronnym oddziaływaniu na organizm. Wysoka zawartość białka i substancji odżywczych dodaje energii, zwiększa witalność i poprawia samopoczucie. Korzystnie wpływa również na proces metabolizmu oraz stymuluje regenerację tkanek. Pozwala także osiągnąć równowagę hormonalną.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne mleczka pszczelego oraz wzmocnienie układu odpornościowego skutecznie zapobiega różnego rodzaju infekcjom. - Dodaje specjalista reprezentujący sklep ze zdrową żywnością i naturalnymi suplementami diety Sylwit.pl. - D zięki antyoksydantom poprawie ulega również działanie układu nerwowego, co przekłada się na wzmocnienie funkcji poznawczych. Na uwagę zasługuje także pozytywny wpływ mleczka pszczelego na pracę układu krwionośnego, a dokładnie na poprawę jego wydolności oraz redukcję glukozy i cholesterolu, co przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
Po mleczko pszczele powinny zatem sięgnąć przede wszystkim osoby w trakcie rehabilitacji, np. po zawale czy kontuzji, sportowcy oraz wszyscy, którzy chcą lepiej radzić sobie ze skutkami stresu, a także pragną mieć więcej energii do działania i zapewnić sobie witalność i długowieczność.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana