Najważniejsze etapy diety dr Dąbrowskiej

Diecie dr Dąbrowskiej przyświeca idea oczyszczenia organizmu z toksyn, a także przywrócenia mu wewnętrznej równowagi. Całość programu odchudzającego obejmuje dwa główne etapy, które ostatecznie mają prowadzić do spadku wagi i wzmocnienia organizmu. Przekonaj się, jak wygląda warzywno - owocowa dieta dr Dąbrowskiej oraz czym charakteryzują się jej poszczególne fazy.
Lecznicza głodówka
Oczyszczająca kuracja warzywno – owocowa znana pod pojęciem diety dr Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich określany mianem leczniczej głodówki trwa kilka, a nawet kilkadziesiąt dni. Czas trwania tej fazy diety zależny jest od stopnia, w jakim zanieczyszczony jest organizm. Zaleca się jednak nieprzekraczanie terminu 60 dni. Oczyszczająca dieta dr Dąbrowskiej opiera się na założeniu, że organizm człowieka w czasie trwania głodówki przechodzi na tryb odżywiania wewnętrznego, dzięki czemu spala podskórną tkankę tłuszczową, a także oczyszcza się z toksyn. Warzywno – owocowa dieta dr Dąbrowskiej posiada jednak szereg zaleceń oraz ograniczeń.
Przeczytaj również: Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Warto zaznaczyć, że podczas trwania pierwszego etapu diety można jeść tylko warzywa niskoskrobiowe. Wśród nich wyróżnia się rośliny korzeniowe, kapustne, dyniowate (z wyjątkiem ziemniaków) oraz cebulowe. Dozwolone są także wszelkiego rodzaju sałaty, zioła, jabłka, jagody i cytrusy. Warzywa powinny być spożywane przede wszystkim na surowo. Jeśli przygotowywane jest z nich leczo, zupa lub bigos nie można uzupełniać ich ani tłuszczem, ani śmietaną. Bardzo ważnym aspektem tej diety jest uzupełnianie płynów. W czasie trwania kuracji należy pić od dwóch do trzech litrów wody dziennie. Można ją zastępować także koktajlami lub herbatami ziołowymi.
Przeczytaj również: Co jeść podczas diety wątrobowej?
Zdrowa dieta
Drugi etap diety dr Ewy Dąbrowskiej jest mniej wymagający niż pierwszy. Polega na trzymaniu się zdrowej diety, w której bazą będą produkty nisko przetworzone, które są typowe dla szerokości geograficznej, w której żyjemy. Oczyszczenie, które nastąpiło w fazie pierwszej, jest dobrym punktem wyjścia dla zmiany nawyków żywieniowych oraz przejścia na bardziej zbilansowaną i zdrową dietę.
Przeczytaj również: Jak nauczyć się zdrowo odżywiać i zdrowo gotować?
Jak poskreśla ekspert reprezentujący ośrodek rehabilitacyjno – wczasowy Bursztyn: Drugi etap diety dr Dąbrowskiej oprócz warzyw, które wchodziły w skład pierwszej jej części, zawiera także inne owoce i warzywa, w tym między innymi rośliny strączkowe. Oprócz tego do programu odchudzania wprowadzone są kasze i ziarna, produkty mleczne, chleb razowy i orzechy.
Podobnie jak w pierwszym etapie odradza się spożywania produktów charakteryzujących się wysokim stopniem przetworzenia i zawierających dużą ilość konserwantów. Warto więc ograniczyć spożywanie produktów wytworzonych z białej mąki oraz z zawartością mięs, alkoholu, kawy i herbaty, żółtego sera, słodyczy i dżemów, a także słonych przekąsek. Wykluczyć z diety należy także żywność w proszku oraz produkty sztucznie barwione.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Centrum Futura Centrum dietetyki klinicznej Irena Dawidiuk
Dietetyka woj. dolnośląskie53-022 Wrocław, ks. Wawrzyniaka 9c