Największe korzyści z picia kawy
Według dietetyków, dwie filiżanki kawy dziennie nie powinny wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie, wręcz przeciwnie - kawa spożywana w umiarze ma działanie przeciwnowotworowe. Smak kawy zależy przede wszystkim od kompozycji ziaren, może być ona słodka, gorzka, kwaśna, z nutą czekolady lub wanilii. Warto wiedzieć, jakie są najważniejsze korzyści z picia kawy oraz jak wybrać tę idealną.
Oprócz wspaniałych doznań smakowych, główną zaletą picia kawy jest spalanie tłuszczu, ponieważ kofeina zawarta w czarnej kawie znacznie zwiększa tempo przemiany materii. Kawa poprawia również krążenie krwi, co wpływa na odpowiednie dotlenienie organizmu oraz dobrą kondycję fizyczną. Kolejnym pozytywnym skutkiem picia tego aromatycznego napoju jest zwiększona wytrzymałość podczas treningów oraz znaczne zmniejszenie bólu mięśni. Ponadto kawa jest źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki oraz niwelują stany zapalne, a mała ilość kofeiny w ciągu dnia chroni także tętnice, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Serotonina i dopamina to substancje odpowiedzialne za nasz dobry nastrój. Stwierdzono, że ich poziom w organizmie wzrasta po wypiciu kawy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowań na depresję. Napój ten wpływa pozytywnie na naszą koncentrację, czujność i refleks, ponadto zapobiega chorobie Alzheimera i cukrzycy typu 2. Kawa zwiększa męską płodność oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Od czego zależy jakość kawy?
Jakość ziaren kawy zależy przede wszystkim od pochodzenia, a co za tym idzie wielu innych czynników takich jak: wysokość upraw, wilgotność, dojrzałość owoców i pory zbioru. Kolejnym ważnym czynnikiem jest proces produkcji, o którym mówi barista z meinlcoffee.com/pl/: „ Po wypaleniu przeprowadzamy kolejną kontrolę jakości, elektronicznie sprawdzając każde ziarno z szybkością tysięcy sztuk na minutę. Następnie kawa pakowana jest w hermetyczne torby zapewniające długotrwałą świeżość. Systematyczna degustacja oraz testowanie zielonej i palonej kawy gwarantuje, że do Twojej filiżanki trafi tylko najlepsze ziarno”. Za smak kawy odpowiedzialny jest więc stopień palenia i sposób jej przechowywania.
Jak przygotować kawę doskonałą?
Przy przygotowaniu idealnego espresso należy zwrócić uwagę na temperaturę wody, twardość wody, ilość zmielonej kawy, ilość espresso, czas ekstrakcji (najlepiej 20-30 sekund) oraz nacisk przy ubijaniu. Do stworzenia mlecznej pianki należy użyć schłodzonego dzbanka (średni na 2 kubki, duży na 4 kubki) i zimnego mleka oraz uważnie wyczuwać dłonią temperaturę boku dzbanka, do czasu, gdy mleko stanie się słodsze.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana