Artykuł sponsorowany

Pizze idealne dla wegatarian

Pizze idealne dla wegatarian

Pizza to potrawa uwielbiana na całym świecie. Rozsmakowują się w niej zarówno wielbiciele mięsa, jak i osoby stroniące od spożywania tego typu żywności. Liczne pizzerie wychodzą naprzeciw potrzebom rosnącej grupy wegetarian i tworzą własne kompozycje smakowe pozbawione dodatków mięsnych. Podpowiadamy, jakie rodzaje pizzy wegetariańskiej mają do zaoferowania włoskie restauracje.

Czym różni się pizza wegetariańska od tradycyjnej?

W Twojej diecie nie ma miejsca na mięso? Bynajmniej nie oznacza to, że musisz rezygnować z tak pysznej potrawy, jaką jest pizza! To kultowe danie włoskiej kuchni może być bowiem serwowane również w wersji wegetariańskiej zachowując przy tym charakterystyczne bogactwo smaków i aromatów. Podczas gdy weganie wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie mają znacznie większe pole do popisu. To sprawia, że pizza bezmięsna niemal niczym nie różni się od tradycyjnego, okrągłego placka serwowanego we włoskich restauracjach.

Jakie składniki może zawierać pizza wegetariańska?

Niekwestionowaną królową wśród wszystkich rodzajów pizzy wegetariańskiej jest tradycyjna margherita, znana w Europie od ponad stu lat. Jej nieskomplikowana forma (składająca się z sosu pomidorowego, mozzarelli oraz bazylii) zadowoli kubki smakowe wielu osób. Najczęściej margherita stanowi podstawę bardziej złożonych kompozycji. Dodatek zaledwie jednego lub dwóch składników sprawia, że jej smak zyskuje zupełnie inny wymiar. Dużą popularnością cieszą się dojrzewające w południowoeuropejskim słońcu oliwki oraz kapary, a także krajowa cukinia, papryka i czerwona cebula. Chcąc dodać potrawie wyrazistości, można wybrać soczystą rukolę, brokuła lub plasterki ananasa.

Pizzę wegetariańską można przyrządzać na wiele sposobów. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, ponieważ znaczenie ma nie tylko rodzaj i jakość dodatków, ale również proporcje użytych składników – zaznacza pracownik pizzerii Złoty Róg w Płocku.

Pizza wegetariańska z dodatkowym serem

Wielbiciele serów z pewnością nie przejdą obojętnie obok pizzy zawierającej aż cztery rodzaje tego składnika. Najczęściej są to mozzarella i parmezan, a także dojrzewające sery podpuszczkowe, takie jak gorgonzola czy provolone. Względnie słaba dostępność wymienionych produktów na polskim rynku niejednokrotnie zmusza restauracje do stosowania odpowiedników. Każdy doświadczony pizzerman doskonale wie, w jaki sposób ich użyć, by wyczarować doskonałą potrawę.

Jak smakuje prawdziwa, włoska pizza wegetariańska?

Przyrządzenie pizzy wegetariańskiej nie wiąże się ze zbyt dużymi ograniczeniami. Eliminacja składników mięsnych nie ma wpływu na jakość dania. Potrawa powinna być przygotowana w taki sposób, aby każdy kęs wprost rozpływał się w ustach. O tym, jak smakuje prawdziwa pizza, możemy się przekonać korzystając z usług doświadczonych restauracji serwujących dania kuchni włoskiej.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.