Połączenie witaminy C i kurkuminy - naturalny przepis na zwiększenie odporności organizmu
Dbanie o odpornośc organizmu jest niezwykle ważne, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i w czasie wzmożonych zachorowań na grypę. Na rynku farmaceutycznym znajduje się wiele środków mających w tym pomóc. Jednak może, zamiast sięgać po sztuczne preparaty, warto rozważyć bardziej ekologiczne sposoby? Możemy zdradzić, że połączenie witaminy C i kurkuminy to naturalny przepis na zwiększenie odporności organizmu. Jak to możliwe? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Po co nam witamina C?
Witamina C to pierwsza substancja, która przychodzi na myśl niemal każdemu, kto myśli o wzmocnieniu odporności i podejmuje pierwsze kroki w walce z przeziębieniem. Inaczej nazywa kwasem askorbinowym, jest niezbędna do funkcjonowania całego organizmu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, zapobiega uszkodzeniom tkanek, bierze udział w syntezie kolagenu oraz pozytywnie wpływa na zdrowy i młody wygląd skóry. Dodatkowo pomaga regulować poziom cholesterolu oraz pełni funkcję swego rodzaju bariery przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dodatkowo wspiera procesy naprawcze komórek. Ale przede wszystkim pozytywnie wpływa na odporność organizmu i jest niezbędną witaminą podczas każdego przeziębienia, osłabieniu oraz w okresie jesienno-zimowym, czyli wtedy, gdy zachorowań na grypę jest najwięcej.
Skutki niedoboru witaminy C mogą być tragiczne, a najpoważniejszą chorobą związaną z brakiem tego składnika jest szkorbut. Jest następstwem upośledzenia procesów produkcyjnych kolagenu i objawia się bólem układu kostnego i mięśni, patologicznymi złamaniami, wypadaniem zębów oraz niekontrolowanymi krwawieniami. Oprócz szkorbutu niedobór witaminy C może powodować:
- stany depresyjne,
- problemy z tarczycą,
- utratę apetytu,
- infekcję błony śluzowej,
- szybkie męczenie,
- kruchość naczyń krwionośnych,
- podatność na siniaki,
- bóle mięśni i stawów.
Źródła witaminy C to owoce i warzywa (między innymi truskawki, porzeczki, cytrusy, zielona papryka, szpinak, jarmuż), ekologiczne soki np. z rokitnika i dzikiej róży, miody, dżemy czy syropy.
Kurkuma, kurkuminoidy a kurkumina
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych wywodząca się z Azji. Kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią indyjską. Jest składnikiem curry, ale świetnie sprawdza się jako samodzielna przyprawa. Ma charakterystyczny, żółtopomarańczowy odcień. Kurkuma, nazywana też ostryżem długim, stosowana jest przez ludzkość od tysiącleci. Niedawno naukowcy udowodnili coś, co w kulturze hinduskiej znane było od dawna – kurkuma zawiera związki o silnych właściwościach leczniczych, nazywane kurkuminoidami. W ich skład wchodzi m.in. demetoksykurkumina, cyklokurkumina oraz kurkumina.
Najważniejszym i najsilniejszym związkiem spośród wymienionych stanowi kurkumina. Jest organicznym związkiem chemicznym, nadającym barwę roślinie. W niezwykły sposób wspiera funkcjonowanie człowieka. Charakteryzują ją właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Hamuje rozwój patogenów i wykazuje silne działanie odpornościowe. W Indiach od tysiącleci stosuje się ją jako naturalny środek przeciwzapalny. Licznymi badaniami naukowymi udowodniono jej prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Przypisuje się jej działanie wspomagające przy leczeniu wielu chorób i schorzeń. Wykazuje pozytywny, łagodzący wpływ na między innymi:
- prace śródbłonka,
- rozwój nowotworów,
- choroby serca i układu krążenia,
- bóle mięśni i stawów,
- choroby psychiczne, szczególnie Alzheimera.
Synergia witaminy C i kurkuminy
Prozdrowotne właściwości kurkumy oraz funkcje witaminy C w organizmie pokazują, jak ważne jest suplementowanie tych składników. Rozmawialiśmy na ten temat z pracownikiem sklepu ze zdrową żywnością NatVita:
Połączenie witaminy C i kurkuminy to bez wątpienia niezwykle silny i skuteczny sposób na podniesienie odpornośći. Ostryż długi wykazuje właściwości przeciwzapalne, zapobiega infekcjom i pozytywnie działa na układ odpornościowy. Kwas askorbinowy wzmacnia organizm i pozytywnie działa na układ immunologiczny. Połączenie tych dwóch składników nikogo nie powinno więc dziwić. Obydwie substancje mają ogromny wpływ na odporność, a ich synergiczne działanie przewyższa w skutkach inne preparaty, którym przypisuje się podobne właściwości. Zarówno witamina C, jak i kurkumina, są przeciwutleniaczami i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a stosowanie obu tych substancji jednocześnie pozwala uderzyć w atomy ze zdwojoną siłą.
Prozdrowotne właściwości i synergia kurkuminy z witaminą C potwierdzone są naukowo, dlatego sięganie po tego typu suplementy jest w pełni bezpieczne. Warto jest je stosować, aby wzmocnić organizm i podnieść odporność.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana