Pomysłowe przepisy z zastosowaniem płatków orkiszowych
Coraz więcej osób wie, że orkisz to samo zdrowie. W sklepach również można spotkać coraz to większą ilość produktów zawierających to zboże. Pozostaje tylko pytanie: jak je wykorzystać? Doskonałym przykładem są płatki orkiszowe. Nie każdego dnia mamy ochotę na zjedzenie ich klasycznie, czyli z mlekiem. W jaki więc inny sposób można je wykorzystać? Przedstawiamy pomysłowe przepisy z ich zastosowaniem.
Bogate właściwości płatków orkiszowych
Orkisz jest zbożem dostarczającym wielu ważnych składników odżywczych, takich jak węglowodany, białko, tłuszcze nienasycone i minerały. Zawiera także spore dawki witamin A, E, D oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie płatków orkiszowych wzmacnia więc funkcjonowanie niemalże wszystkich narządów w ciele człowieka. Sprawia także, że wyglądamy lepiej – włosy i paznokcie są mocniejsze, a skóra promienieje. Poza zbawiennym wpływem na zdrowie fizyczne, orkisz działa także na nasz stan psychiczny. Koi nerwy, poprawia nastrój, wspiera pracę mózgu, a nawet polepsza koncentrację. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, płatki orkiszowe to także doskonały wybór dla osób pragnących zadbać o linię. Poleca się je również chorym na cukrzycę oraz pacjentom po zawale serca.
Jak dodaje ekspert ze sklepu internetowego Diogra: „Dieta bogata w orkisz wspiera układ odpornościowy, dzięki czemu nasz organizm jest chroniony przed infekcjami i staje się trudnym celem dla wirusów nawet w okresach największej zachorowalności”.
Zastosowanie płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Możliwe jest spożywanie ich po ugotowaniu, a także na surowo. Dzięki delikatnie orzechowemu smakowi dobrze komponują się z mlekiem, jogurtem, jako dodatek do owoców lub musli. Dlatego też często stosowane są, jako podstawa śniadania będącego w stanie zapewnić odpowiednią dawkę energii do rozpoczęcia dnia. Poniższe przepisy udowodnią jednak, że płatki orkiszowe to doskonałe rozwiązanie nie tylko na poranny posiłek.
Ciekawe przepisy
Pomysłem idealnym na niedzielne popołudnie lub zawsze wtedy, gdy spodziewamy się gości, będzie ciasto orkiszowe z owocami. Szklankę płatków orkiszowych zalewamy 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy około pół kilograma swoich ulubionych owoców i kroimy je na kawałki. Do miękkich, ostudzonych płatków dodajemy szklankę cukru i mieszamy. Dodajemy stopniowo 120 g miękkiego masła, 3 jajka, szklankę mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie miksujemy. Połowę powstałej masy wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, następnie rozkładamy owoce i przykrywamy je resztą ciasta. Powierzchnię ciasta możemy udekorować posiekanymi orzechami. Teraz pozostaje już tylko piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Innym ciekawym pomysłem jest przepis na omlet z płatkami orkiszowymi. Takie rozwiązanie będzie doskonałe na szybką i apetyczną kolację. Widelcem roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek płatków orkiszowych, 4 łyżki startego żółtego sera i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy całość do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wylewamy masę i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż omlet się przyrumieni. Przed podaniem możemy posypać omlet szczypiorkiem. Warto także pamiętać, że płatki orkiszowe mogą przydać się również podczas przygotowywania dania głównego na obiad. Będą niespotykaną panierką, która urozmaici nuggetsy lub kotlety schabowe, a użyte zamiast bułki tartej sprawdzą się także w przypadku pulpetów i mielonych.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana