Regeneracja organizmu po antybiotykach
Niewątpliwe, antybiotyki są niezbędne i chętnie przepisywane przez lekarzy podczas niektórych infekcji. Jednak jak większość leków poza właściwościami leczniczymi mają również swoje skutki uboczne, osłabiają organizm, niszczą florę bakteryjną. Antybiotyk walcząc ze złymi bakteriami, unicestwia niestety także te dobre. Dlatego po kuracji antybiotykowej warto skupić się na odpowiedniej regeneracji organizmu.
Jak odbudować florę bakteryjną jelit?
Jak wspomniano we wstępie antybiotyki poza szkodliwym działaniem na układ odpornościowy, wpływają równie destrukcyjnie na florę bakteryjną. Powinno nam zależeć na dobry stanie nasze flory bakteryjnej, ponieważ wszelkie jej zaburzenia mogą okazać się początkiem poważnych chorób. Istnieją dwa podstawowe sposoby na odbudowę flory bakteryjnej jelit, są to: odpowiednia dieta oraz probiotykoterapia.
Dieta po antybiotykach
Antybiotyki szkodzą naszemu układowi pokarmowemu i mogą znacznie obniżać apetyt. Aby organizm znów zaczął pracować poprawnie, należy zastosować odpowiednią dietę. Zbawienne po przebytej chorobie leczonej antybiotykami będą oczywiście owoce i warzywa. Najlepiej wybierać te, które zawierają solidne dawki witamin: A, C i B, właśnie one będą nam szczególnie potrzebne. Ale gdzie ich szukać?
Witaminę A znajdziemy m.in. w jajkach, ale także w warzywach czerwonych i żółtych. Zapotrzebowanie na witaminę C powinny zaspokoić produkty takiej jak kiwi, pietruszka i papryka. Witaminy z grupy B zaś znajdują się przede wszystkim w orzechach, ale również w pestkach słonecznika czy gruboziarnistej kaszy.
W diecie po antybiotykach ważna jest jakość produktów. Należy wybierać świeże warzywa i owoce oraz unikać dań ciężkostrawnych. Poza tym do diety warto wprowadzić śmietany, kefiry i jogurty, a także produkty z błonnikiem, który znajduje się w nasionach lnu i konopi.
Po przebytej chorobie i stosowaniu antybiotyków z diety należy na kilka tygodni wyrzucić kawę i inne napoje z zawartością kofeiny. Oczywiście, powinniśmy unikać konserwantów i tłuszczy. Osoby lubujące się w słodkościach muszą przyjąć do wiadomości, że słodycze i słodkie napoje to nie najlepszy pomysł po kuracji antybiotykowej.
Czym jest probiotykoterapia?
Drugą metodą na poradzenie sobie z negatywnymi skutkami brania antybiotyków jest probiotykoterapia, czyli spożywanie probiotyków w celu poprawienia stanu mikroflory jelitowej. No dobrze, ale co to jest probiotyk?
Probiotyki to specjalnie wybrane kultury bakterii lub drożdży, które wprowadzone do organizmu będą korzystnie wpływać na nasz przewód pokarmowy. Probiotyki m.in. zapobiegają zakażeniom jelitowym, łagodzą objawy nietolerancji laktozy, poprawiają działanie flory jelitowej.
Aby probiotykoterapia była skuteczna, należy stosować ją systematycznie przez ok. 2-3 miesiące. Równie istotne jest odpowiednie dobranie probiotyku do osoby. Powinien uczynić to lekarz po otrzymaniu wyników badań pacjenta. Gdy już przepisano nam odpowiedni probiotyk, teraz poza systematycznością stosowania trzeba go przechowywać zgodnie z zaleceniami wypisanymi na ulotce. To bardzo istotna kwestia.
Probiotyki naturalne
Probiotyki w postaci naturalnej występują w tysiącach produktów pochodzenia roślinnego. Poniżej podajemy kilka przykładów z jadłospisu osoby po chorobie leczonej antybiotykami. Warto spróbować przygotować je samodzielnie w domu, korzystając ze świeżych produktów:
- kiszona kapusta,
- ogórki kiszone,
- zakwas z buraków,
- kwas chlebowy,
- roślinny kefir sojowy,
- jogurt naturalny.
Mniej oczywistymi pomysłami mogą być: kombucha, nazywana także grzybem herbacianym, czyli płyn ze schłodzonej herbaty poddany procesowi fermentacji lub rejuvelac, który również jest sfermentowanym napojem, ale z kiełkujących ziaren np. gryki, żyta czy jęczmienia.
Na koniec warto podkreślić, że wszystkie powyższe informacje są jedynie sugestiami. Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety należy skontaktować się ze swoim lekarzem, do czego tradycyjnie zachęcamy.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana