Rola świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie
Edukacja żywieniowa jest na tyle rozwinięta, że większość osób ma świadomość, jak ważne są świeże owoce i warzywa w diecie człowieka. Już od najmłodszych lat wpaja się dzieciom nawyki korzystania z dobrodziejstw tych produktów spożywczych. Nie zawsze są one jednak przestrzegane, co przyczynia się do wielu schorzeń i chorób oraz problemów rozwojowych w trakcie dorastania. Warto więc wciąż przypominać, jak istotna jest rola świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie.
Zarówno owoce, jak i warzywa dostarczają organizmowi wiele niezbędnych dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Spożywanie tych produktów zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, przede wszystkim dzięki licznym elementom i związkom organicznym, które znajdują się w świeżych warzywach i owocach.
Co ważnego dla organizmu człowieka jest w tzw. zieleninie?
Warzywa i owoce, które potocznie nazywamy zieleniną, zawierają liczne składniki niezbędne dla ludzkiego organizmu. Są one ważnym źródłem makro i mikroelementów, czyli składników mineralnych, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. To makroelementy takie jak wapń, magnez, chlor, potas, fosfor oraz sód, a także mikroelementy w postaci pierwiastków śladowych, takich jak żelazo, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen czy chrom.
„Świeże produkt – wyjaśnia właściciel sklepu Witaminka w Legnicy – zawierają duże ilości koniecznych witamin. Przede wszystkim witaminę A, która utrzymuje w zdrowiu oczy i skórę, oraz wspomaga ochronę organizm przed infekcjami. Występuje ona w znaczących ilościach w marchwi, natce pietruszki, szpinaku, boćwinie i czerwonej papryce, a także w morelach i brzoskwiniach. Niezbędną do uszczelniania naczyń krwionośnych i pomagającą w gojeniu się ran oraz zapewniającą zdrowe dziąsła i zęby witaminę C uzupełniać można, spożywając w większych ilościach natkę pietruszki, czerwoną paprykę, warzywa kapuściane oraz owoce czarnej porzeczki, truskawki i cytryny”.
Nie zapinajmy o błonniku i kwasie foliowy
Oba te składniki pokarmowe występują w wielu świeżych warzywach i owocach. Błonnik pokarmowy jest składnikiem zbilansowanej diety i pozwala utrzymywać cholesterol na właściwym poziomie, zmniejsza tym samych prawdopodobieństwo występowania chorób kardiologicznych. Doskonale wpływa na perystaltykę jelit, zmniejsza zaparcia i uchyłkowatości jelit.
Kwas foliowy pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Jest bardzo istotnym składnikiem pokarmowym zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę. Obniża on prawdopodobieństwo występowania wad płodowych. Kwas foliowy znajduje się w takich warzywach zielonych jak liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska i brukselka oraz w nasionach soi, fasoli białej i grochu.
Warto przypomnieć, że większość świeżych owoców i warzyw ma niską zawartość tłuszczów i kalorii, a żadne z nich nie zawierają cholesterolu.
Dobre zdrowie dzięki zielonej diecie
Właściwa dieta, bogata w owoce i warzywa pozytywnie oddziałuje na organizm. Zdecydowanie zmniejsza ryzyko chorób naczyniowo-sercowych i wystąpienie udaru. Może także zapobiec pojawieniu się cukrzycy typu 2, czyli cukrzycy wieku dorosłego. Dieta bogata w te składniki może również chronić przed chorobami nowotworowymi, zwłaszcza nowotworami przewodu pokarmowego.
Spożywanie warzyw i owoców, czyli pokarmów o niskiej kaloryczności pozwala na utrzymywanie właściwej masy ciała, nie powoduje szkodliwej dla zdrowia nadwagi oraz wszelkich schorzeń z tym związanych. Tego typu produkty pozwalają zbilansować zdrową dietę, dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki pokarmowe oraz wystarczającą ilość energii. Nic więc dziwnego, że u podstawy piramidy zdrowego żywienia znajduję się głównie świeże warzywa i owoce.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana