Artykuł sponsorowany

Rola świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie

Rola świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie

Edukacja żywieniowa jest na tyle rozwinięta, że większość osób ma świadomość, jak ważne są świeże owoce i warzywa w diecie człowieka. Już od najmłodszych lat wpaja się dzieciom nawyki korzystania z dobrodziejstw tych produktów spożywczych. Nie zawsze są one jednak przestrzegane, co przyczynia się do wielu schorzeń i chorób oraz problemów rozwojowych w trakcie dorastania. Warto więc wciąż przypominać, jak istotna jest rola świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie.

Zarówno owoce, jak i warzywa dostarczają organizmowi wiele niezbędnych dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Spożywanie tych produktów zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, przede wszystkim dzięki licznym elementom i związkom organicznym, które znajdują się w świeżych warzywach i owocach.

Co ważnego dla organizmu człowieka jest w tzw. zieleninie?

Warzywa i owoce, które potocznie nazywamy zieleniną, zawierają liczne składniki niezbędne dla ludzkiego organizmu. Są one ważnym źródłem makro i mikroelementów, czyli składników mineralnych, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. To makroelementy takie jak wapń, magnez, chlor, potas, fosfor oraz sód, a także mikroelementy w postaci pierwiastków śladowych, takich jak  żelazo, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen czy chrom.

„Świeże produkt – wyjaśnia właściciel  sklepu Witaminka w Legnicy  – zawierają duże ilości koniecznych witamin. Przede wszystkim witaminę A, która utrzymuje w zdrowiu oczy i skórę, oraz wspomaga ochronę organizm przed infekcjami. Występuje ona w znaczących ilościach w marchwi, natce pietruszki, szpinaku, boćwinie i czerwonej papryce, a także w morelach i brzoskwiniach. Niezbędną do uszczelniania naczyń krwionośnych i pomagającą w gojeniu się ran oraz zapewniającą zdrowe dziąsła i zęby witaminę C uzupełniać można, spożywając w większych ilościach natkę pietruszki, czerwoną paprykę, warzywa kapuściane oraz owoce czarnej porzeczki, truskawki i cytryny”.

Nie zapinajmy o błonniku i kwasie foliowy

Oba te składniki pokarmowe występują w wielu świeżych warzywach i owocach. Błonnik pokarmowy jest składnikiem zbilansowanej diety i pozwala utrzymywać cholesterol na właściwym poziomie, zmniejsza tym samych prawdopodobieństwo występowania chorób kardiologicznych. Doskonale wpływa na perystaltykę jelit, zmniejsza zaparcia i uchyłkowatości jelit.

Kwas foliowy pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Jest bardzo istotnym składnikiem pokarmowym zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę. Obniża on prawdopodobieństwo występowania wad płodowych. Kwas foliowy znajduje się w takich warzywach zielonych jak liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska i brukselka oraz w nasionach soi, fasoli białej i grochu.

Warto przypomnieć, że większość świeżych owoców i warzyw ma niską zawartość tłuszczów i kalorii, a żadne z nich nie zawierają cholesterolu.

Dobre zdrowie dzięki zielonej diecie

Właściwa dieta, bogata w owoce i warzywa pozytywnie oddziałuje na organizm. Zdecydowanie zmniejsza ryzyko chorób naczyniowo-sercowych i wystąpienie udaru. Może także zapobiec pojawieniu się cukrzycy typu 2, czyli cukrzycy wieku dorosłego. Dieta bogata w te składniki może również chronić przed chorobami nowotworowymi, zwłaszcza nowotworami przewodu pokarmowego.

Spożywanie warzyw i owoców, czyli pokarmów o niskiej kaloryczności pozwala na utrzymywanie właściwej masy ciała, nie powoduje szkodliwej dla zdrowia nadwagi oraz wszelkich schorzeń z tym związanych. Tego typu produkty pozwalają zbilansować zdrową dietę, dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki pokarmowe oraz wystarczającą ilość energii. Nic więc dziwnego, że u podstawy piramidy zdrowego żywienia znajduję się głównie świeże warzywa i owoce.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.