Zdrowa żywność. Czym powinien charakteryzować się dobry ser?
Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych gatunków sera. Warto jednak wiedzieć, co powinno kryć się pod nazwą „ser” – jest to bowiem nazwa zarezerwowana wyłącznie dla produktów, które powstały w 100% z mleka. Dobry ser znajdziemy nie tylko na półkach ze zdrową żywnością. Wystarczy zapamiętać, czym powinien charakteryzować się dobry ser, aby bez problemu wybrać ten najlepszy.
Spójrzcie na skład serów znajdujących się w waszej lodówce. Ile składników wypisanych jest na etykiecie? Jeśli więcej niż trzy-cztery musimy was zmartwić – to najprawdopodobniej nie jest prawdziwy ser.
Z czego składa się ser?
Nazwa „ser” chroniona jest przez Unię Europejską. W ten sposób mogą być nazywane wyłącznie produkty, które zostały wykonane z mleka. Jeżeli mleko zostało zastąpione innym produktem, na przykład tłuszczem roślinnym, taki produkt jest wyrobem seropodobnym. Nazwy produktów nawiązujące do typowych nazw serów mogą nas zmylić. Warto więc nie kierować się podobieństwem produktu do sera, a wyłącznie składem z etykiety.
Do wyprodukowania kilograma białego sera konieczne jest użycie od dwóch do czterech litrów mleka – mówi specjalista z firmy Tomlab – Ser żółty wymaga aż dziesięciu-dwunastu litrów! Dobre sery są więc nie tylko smaczne, ale również zdrowe – mleko posiada łatwo przyswajalny wapń, witaminy i inne składniki odżywcze. Na etykiecie zdrowego sera powinny się znajdować następujące składniki: mleko, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego, sól.
Nic więcej.
Składniki niepożądane
Nie każde „E” jest szkodliwe – niektóre z tych substancji to naturalne dodatki smakowe. Jednak nie mogą znajdować się w dobrym serze. Poza wymienionymi wyżej składnikami ser nie powinien posiadać żadnych innych dodatków. Tymczasem znajdują się tam często białka mleka lub serwatki, mleko w proszku, a także skrobia kukurydziana i sojowa. Niewskazane są również konserwanty, które przedłużają ważność sera nawet o kilka miesięcy. Biały ser, niezależnie od tego czy jest pakowany hermetycznie czy nie, ma krótki czas przydatności do spożycia – po otwarciu tylko dwa dni. Kupując sery na wagę warto spytać o udostępnienie etykiety. Może się bowiem okazać, że pięknie wyglądający ser jest wyłącznie produktem seropodobnym. Nie znaczy to, że sery pakowane są lepsze – istotne jest tylko to, żeby zapamiętać czym charakteryzuje się dobry ser i jakie składniki są dopuszczalne. Zdrową żywność, pod postacią pełnomlecznego sera, mamy bowiem na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie spożywczym.
Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując ser?
Skład sera jest najważniejszym wyznacznikiem jego jakości. Prawdziwy ser, wykonany z mleka posiada również oznaczenie mleczarni, z której pochodzi najważniejszy składnik. Występuje pod postacią elipsy, z ośmiocyfrowym numerem identyfikacyjnym, znakiem PL oraz WE, świadczącym o tym, że mleczarnia znajduje się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Kupując ser na wagę warto również zwrócić uwagę na opakowanie – dobrej jakości sery powinny być pokryte powłoką do sera na bazie wosku. Tego typu powłoki powstają z naturalnych składników, zapobiegają wysychaniu sera oraz uniemożliwiają pojawienie się pleśni.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana