Ksylitol fiński w diecie odchudzającej
Ksylitol fiński, nazywany inaczej cukrem brzozowym, to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowej kuchni. Idealnie nadaje się jako zamiennik cukru białego, ponieważ obniża kaloryczność wypieków oraz wspomaga procesy trawienne. W porównaniu z innymi słodzikami charakteryzuje się wieloma korzyściami zdrowotnymi. Poznaj wszystkie zalety ksylitolu fińskiego w odchudzaniu.
Czemu warto zastąpić cukier biały ksylitolem fińskim?
Fakt, że po ksylitol fiński chętnie sięgają osoby przebywające na diecie redukcyjnej, wynika z jego wyjątkowych właściwości chemicznych, odżywczych i leczniczych. Cukier pochodzący z kory fińskich brzóz niczym nie odbiega w smaku od tradycyjnego, rafinowanego cukru buraczanego. Ma również taki sam kolor, wagę oraz podobną konsystencję, dzięki czemu doskonale sprawdza się w wypiekach, napojach oraz przetworach owocowych. O ile zastąpienie sacharozy ksylitolem fińskim będzie niemal niewyczuwalne dla ludzkiego języka, o tyle różnicę między tymi dwoma słodzikami na pewno odczuje Twój organizm.
Po pierwsze, cukier brzozowy jest aż 40% mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier. Jedna łyżeczka to około 12 kcal oraz okrągłe 0 gramów tłuszczu. Dla osób odchudzających się to bardzo dobra informacja, ponieważ mogą one spożywać ulubione wypieki czy desery z czystym sumieniem, nie martwiąc się o ilość kalorii. Wystarczy, że zastąpią zwykły cukier nowym produktem. Na ich korzyść działa również fakt, że ksylitol fiński posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Wynosi on jedynie 8 jednostek, podczas gdy w przypadku białego cukru ta wartość to aż 70. Oznacza to, że cukier brzozowy nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi, a także zmniejsza łaknienie na kaloryczne przekąski. Jedna łyżeczka ksylitolu nie wywołuje reakcji lawinowej i nie skłania do większej konsumpcji słodkości - zupełnie inaczej niż w przypadku sacharozy. Cukier brzozowy pomaga również utrzymać ilość insuliny w organizmie na odpowiednim poziomie bez konieczności stymulowania pracy trzustki. Ten aspekt docenią nie tylko odchudzający się, ale także diabetycy.
Jak stosować ksylitol fiński w diecie odchudzającej?
W celu zdobycia informacji na temat dawkowania ksylitolu w diecie odchudzającej, skonsultowaliśmy się z przedstawicielem Nutura – sklepu internetowego specjalizującego się w zdrowiej żywności. Opowiedział nam, o czym warto pamiętać, stosując cukier brzozowy w restrykcyjnej diecie.
Jak stosować ksylitol, będąc na diecie? Odpowiedź brzmi – w rozsądnych ilościach. Co prawda, ksylitol fiński może pomóc utrzymać dotychczasowe przyzwyczajenia związane ze słodzonymi napojami lub wypiekami, ale nie powinno się używać go bez ograniczeń. Cukier brzozowy wykazuje właściwości przeczyszczające, które na samym początku stosowania mogą dawać się we znaki układowi trawiennemu. Słodzik należy wprowadzać do diety stopniowo, tak, aby jelita zdążyły się do niego przyzwyczaić. Na dalszych etapach można zacząć zastępować cukier biały ksylitolem w stosunku 1:1, ponieważ wykazują identyczne właściwości słodzące. Substancja ta nadaje się do słodzenia herbat, kaw, wypieków oraz deserów, czyli jednym słowem wszystkiego, co można mieć ochotę posłodzić.
Inne zalety ksylitolu fińskiego
Po ksylitol fiński warto sięgnąć nie tylko z powodu niskiej kaloryczności i niewielkiego indeksu glikemicznego. Ta substancja może dostarczać również szeregu innych korzyści – i to równie ważnych co zgrabna sylwetka. Wśród nich są między innymi właściwości przeciwpróchnicze i odświeżające. Cukier brzozowy działa zbawiennie na szkliwo zębów, łagodzi stany zapalne dziąseł i redukuje ryzyko powstania próchnicy. Z tego względu coraz częściej wykorzystuje się go do produkcji past do zębów, gum do życia czy płynów do płukania jamy ustnej. Dodatkowo, ksylitol fiński ułatwia wchłanianie wapnia oraz innych, niezbędnych minerałów. Spożywanie ksylitolu wspomaga również walkę z grzybami, minimalizując ryzyko infekcji i zakażeń przez nie wywoływanych.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana